DSB-collectie in delen verkocht

AMSTERDAM - De kunstcollectie van Dirk Scheringa, voormalig bestuursvoorzitter van de failliete DSB Bank, zal niet in zijn geheel, maar in delen worden verkocht. Ook het onvoltooide museum in Opmeer, waarin de collectie moest worden ondergebracht, gaat naar de hoogstbiedende.


Dit hebben de curatoren van DSB bekendgemaakt in het faillissementsverslag. Ze zijn er niet in geslaagd om één koper te vinden voor de complete verzameling van 1.300 kunstwerken, zoals Scheringa zelf wilde. Onduidelijk is nog of de werken worden geveild of onderhands worden verkocht.


Evenmin is het gelukt een bestemming te vinden voor het onafgebouwde museum. Nu de aannemer Midreth inmiddels ook failliet is gegaan, zien de DSB-curatoren er geen heil meer in om langer nog met de verkoop te wachten. Voor een acceptabele prijs zal het van de hand worden gedaan. De gemeente Opmeer houdt de hoop dat het Nationaal Historisch Museum hier zou kunnen worden ondergebracht. Deze week werd echter ook paleis Soestdijk als mogelijke locatie voor dat museum genoemd.


De kunstwerken, die hier ooit hadden moeten komen, bevinden zich momenteel in handen van de Deutsche Bank. De ABN Amro haalde ze in november 2009 weg uit het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek, na het faillissement van de DSB Groep. De werken dienden als onderpand voor het toentertijd nieuwe, in aanbouw zijnde museum waarvoor de bank een hypotheek van 32 miljoen euro had verleend. Later werden ze tegelijkertijd met de verkoop van een van de ABN Amro-dochters aan Deutsche Bank overgedragen. Die werd daarmee de nieuwe pandhouder en hield ze in depot.


Het failliete DSB Arts dat bestuurd wordt door de curatoren, bleef de feitelijke eigenaar. Volgens de curatoren hebben 'de pandhouder en de eigenaar in overleg besloten om de collectie toch op te splitsen.'


Scheringa deed toentertijd samen met zijn vrouw en directeur Belia van der Giessen van het museum in de Volkskrant een oproep de collectie bij elkaar te houden en niet los te veilen. 'De kracht van de collectie ligt besloten in de unieke samenhang van het geheel', schreef hij. Hij kreeg daarvoor ondermeer steun van de toenmalige minister van Cultuur, Ronald Plasterk, die ook vond dat de werken bij elkaar moesten blijven.


De voormalige directeuren Van der Giessen en Sander Uitdenbogaard kregen ruim één jaar de tijd om in opdracht van de bank één koper te vinden. Daarin zijn ze niet geslaagd. Het enige mogelijke onderkomen was de nieuwe locatie voor het museum zelf in Opmeer. Maar er was niemand te vinden die financieel in staat was zowel de bouw van het museum te voltooien, de collectie aan te kopen en de exploitatie rond te krijgen.


De overgebleven werknemers van DSB Arts, onder wie Van der Giessen en Uitdenbogaard zijn ontslagen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.