Ds Sharpton strijdt tegen ds Jackson

'Free at last!', juichten zijn aanhangers toen de zwarte dominee Al Sharpton afgelopen week de gevangenis in Brooklyn verliet na drie maanden celstraf voor een illegale protestactie....

Van onze correspondent Bert Lanting

De 46-jarige zwarte leider uit New York is het afgelopen halfjaar druk bezig geweest met een stille en soms ook lang niet zo stille coup tegen Jesse Jackson, sinds jaar en dag de bekendste politieke leider in de zwarte gemeenschap.

'Ik kom beter uit deze gevangenis, niet bitter', verklaarde Sharpton. De drie maanden celstraf, die hij kreeg voor een protestactie op een oefenterrein van de marine op het Puertoricaanse eiland Vieques, hebben hem naar zijn zeggen de kans gegeven zijn 'batterijen geestelijk en emotioneel op te laden'.

Volgens anderen was het precies wat hij nodig had om zijn curriculum vitae als burgerrechtenactivist te verfraaien: een martelaarsrol.

Sharpton buitte de gelegenheid flink uit. Hij ontving in zijn cel een lange rij New-Yorkse prominenten, onder wie Hillary Clinton, die nu voor New York in de Senaat zit en er alle belang bij heeft de zwarte leider te vriend te houden.

Tussen de bezoeken door gaf Sharpton het ene na het andere interview en deelde hij een klap onder de gordel uit aan Jesse Jackson. 'Heb ik ooit het bloed van de man die ik liefheb op mijn overhemd gesmeerd?', vroeg Sharpton, toen hij in een televisie-interview aan de tand werd gevoeld over de minder gunstige episodes uit zijn loopbaan.

Het was duidelijk dat Sharpton refereerde aan de geruchten dat Jesse Jackson na de moord op Martin Luther King in 1968 diens bloed op zijn overhemd had gesmeerd, zodat hij een dramatischer indruk zou maken op de televisie.

Na vermaningen van andere zwarte leiders dat het geen pas gaf Jacksons naam te bezoedelen, bood Sharpton hem zijn excuses aan en legde hij de schuld bij Fox-televisie. Die zou het citaat uit zijn verband hebben getrokken.

Maar volgens politieke waarnemers lijdt het geen twijfel dat Sharpton de macht van Jesse Jackson, die hij vroeger zijn 'pleegvader' noemde, wil overnemen in de zwarte gemeenschap. 'Het is duidelijk dat hij de Jesse Jackson van New York wil worden, zo niet de Jesse Jackson van de wereld', constateert opinie-onderzoeker Maurice Caroll.

Sharpton zelf doet weinig moeite zijn ambities te verhullen. 'Ik denk dat dominee Jackson nog lang niet aan zijn eind is, maar ik denk wel dat hij over zijn hoogtepunt heen is', liet hij zich dit voorjaar ontvallen.

De aanleiding voor Sharptons giftige loftuiting aan het adres van zijn vroegere mentor was de onthulling dat Jackson een buitenechtelijk kind heeft bij een naaste medewerkster uit zijn Rainbow/PUSH Coalition. Daarmee viel de zwarte dominee voor veel mensen van zijn voetstuk.

Sharpton stond aanvankelijk bekend als een schreeuwlelijk (hij diende ooit als het voorbeeld voor de schaamteloze, half-criminele dominee/demagoog Reggie Bacon uit Tom Wolfe's The Bonfire of the Vanities), maar de afgelopen jaren heeft hij ook buiten de zwarte gemeenschap steeds meer aanzien gekregen.

De doorbraak voor de 'Rev' waren de protestacties die hij in 1999 organiseerde na de dood van Amadou Diallo, een ongewapende, volstrekt onschuldige zwarte immigrant die door de New-Yorkse politie was neergeschoten. Sindsdien duikt Sharpton steeds vaker op bij protestacties waar Jackson vroeger de leiding zou hebben gehad.

'In het begin van de jaren tachtig praatte ik over wandaden van de politie en toen kreeg ik het verwijt dat ik overdreef. Maar nu geven ze me gelijk', verklaarde Sharpton zijn succes. Hij overweegt zich nu zelfs aan te melden voor de presidentsverkiezingen.

Maar in joodse kringen wordt Sharpton nog steeds gewantrouwd wegens zijn rol in de bloedige rellen in de wijk Crown Heights, nu tien jaar geleden. Sharpton wordt verweten dat hij het anti-joodse geweld toen heeft aangemoedigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden