DRVKproef 2001

Welkom bij de DRVKproef, het labyrint waaruit geen ontsnappen mogelijk is. De Volkskrant en boekhandel De Drvkkery in Middelburg presenteren een vervolg op de ooit door het toenmalige weekblad De Tijd geïnitieerde geestelijke marteling die, tot en met 1999, onder de naam King William's Testpaper rond kerst jarenlang de ultieme...

Schrale troost: de DRVKproef heeft niet de helse moeilijkheidsgraad van haar illustere voorganger. Maar ook deze puzzel zal allicht een complex vraagstuk blijken. En wie zich er onbekommerd op stort, zet zonder twijfel zielenrust, kerstsfeer, familieverhoudingen en zelfvertrouwen op het spel.

De puzzel is samengesteld door Monique Eskens en Hans Vellekoop, even erudiete als licht-sadistische medewerkers van boekhandel De Drvkkery. Toen zij hun taak vorig jaar voor de eerste maal tot uitvoering brachten, wist de winnaar uiteindelijk 138 vragen juist te beantwoorden. Dat moet, nu de lezers van de Volkskrant zich ermee gaan bemoeien, beter kunnen. Stelt u, aan de hand van de cryptische omschrijving boven de rubrieken, vast welke antwoorden worden verlangd. Kent u de vraag, dan kan het zoeken naar het antwoord beginnen.

Om de zaken ten minste nog een beetje ingewikkeld te houden, hebben de makers dit jaar getracht de DRVKproef internetzoekmachinebestendig te maken; het is uitdrukkelijk hun bedoeling dat u zelf de komende tijd in een zoekmachine verandert. Aan de gehanteerde zoekmethodieken zijn overigens geen grenzen. In het verleden is er niet alleen nijver gezocht, maar ook geruild, gekocht, op grote schaal samengewerkt en zelfs gechanteerd om juiste antwoorden te achterhalen.

Wees coulant voor uzelf. Honderd goede antwoorden is ook al heel knap. Let wel: De Drvkkery en de Volkskrant bieden u vol liefde de zweep, het kastijden doet u zelf.

Vul aan:

I

1 Sam, Merry, Pippin, . . .

2 Asma Asmation, O Andonis, O Thrapetis, . . .

3 Gerrit Komrij, Harry Mulisch, Koningin Beatrix, . . .

4 Washington, Jefferson, Lincoln, . . .

5 Storm, Edgar, Jos, . . .

6 Ixion, Titius, Tantalus, . . .

7 Scott, John, Gordon,

Alan, . . .

8 Lever, longen, maag, . . .

9 Natuurkunde, scheikunde, letterkunde, vrede, . . .

10 Hugo de Groot, Christiaan Huygens, Erasmus, . . .

II

Wie of wat in 2001?

1 Ecce homo. Of toch niet?

2 Juwelier bestelt boek

3 Strippenkaart of wippenkaart?

4 Was getekend: Cleopatra.

5 Toerist zoekt het wel erg hoog

6 Misdaad loont: f 700.000,=!

7 Vlaamse leeuw moet getemd worden

8 01-11-01: 25.000ste klaroenstoot

9 Koningsdrama met pielemuisje en matroos.

10 Oma bevalt van neefje. . .?

III

Ken ik u niet ergens van?

1 Sanford and Son

2 Lotsa Luck

3 Three's Company

4 The Ropers

5 Too Close for Comfort

6 The Two of Us

7 Reggie

8 It's a Man's World

9 Stand by Your Man

10 High Society

IV

Wel binnen de lijntjes blijven!

1 15 x 28

2 9 x 18

3 20 x 40

4 8 x 8

5 3 x 8

6 6,1 x 13,4

7 4,55 x 5,70

8 20 x 30

9 55 x 100

10 2,1

V

De keerzijde

1 The Spy and the Fly

2 You Can't Do That

3 Keep the Customer Satisfied

4 Devoted to You

5 Pretty Maids, All in a Row

6 Mister Kingdom

7 One of My Turns

8 Down Stream

9 Don't Worry Baby

10 Do It All Over Again

VI

Van hand tot hand

1 lelie

2 mast

3 pijl en boog

4 bijl

5 druiventros

6 fakkel

7 zwaard

8 bij

9 zeepaardje

10 hellebaard

VII

In de volksmond

1 ijspaleis

2 kameel

3 kathedraal

4 kruimeldief

5 zwarte madonna

6 punt

7 zwembad

8 keet

9 fluitketel

10 peperbus

VIII

Hun laatste wedstrijd

1 1971-66

2 1985-56

3 1989-96

4 1982-340

5 2001-47

6 1988-93

7 1996-84

8 1964-318

9 1985-39

10 1968-74

IX

Lekker ding

1 Dominante Australische operadiva

2 Krijgshaftige Engelse hertog

3 Katholieke Engelse koningin

4 Kleine Amerikaanse generaal

5 Prinselijke Weense keukenhulp

6 Narcistische Bretonse schrijver

7 Franse burgemeester met zitvlees

8 Eerste Italiaanse koningin

9 Klassieke Russische balletdanseres

10 Bourgondische Italiaanse operacomponist

X

Ingreep

1 Mark-1

2 Seelöwe

3 Dynamo

4 Compas

5 Battleaxe

6 Torch

7 Citadel

8 Avalanche

9 Flintlock

10 Forager

XI

Unica

1 Leidse lelie

2 Ossendrechts onderdeurtje

3 Valkenburgse voorlichting

4 Ritthemse ruïne

5 Oostvoornse ontspanning

6 Hattemse hindernis

7 Texels tufsteen

8 Arcense alcohol

9 Vlijmense verblijfplaatsen

10 Enkhuizer editie

XII

Kopstukken

1 Helena Lievaert

2 Louis Kessler

3 Robert Martin

4 Theo Elsenaar

5 Pieter Le Roy

6 Erik Pinksterblom

7 Sol Mayer

8 Lamarat Minar

9 Lian Liu

10 Jean Patrick Lasalle

XIII

Bijdehand?

1 Lewis

2 Vianello

3 Pascoe

4 Havers

5 Lula

6 Hastings

7 Marino

8 Martinson

9 Orbilio

10 Vledder

XIV

B. Maar A?

1 En dan: wat is natuur nog in dit land?

2 Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,

3 O! als eieren zo groot.

4 waar Tommy Simpson toen is overleden

5 - 't Was al herfst en erg koud -

6 Het is niet goed met hem gegaan.

7 Mijn vader was een porgel

8 Een tweede Troje zou verdienen

9 op een zomernacht

10 maar de boer hij ploegde voort

XV

Niet erg aaibaar

1 Niets doodt meer dan nietsdoen. Schermen als een man mag ik niet meer, schitteren als een vrouw kan ik niet meer. Mijn sabel roest in zijn schede, mijn spiegel lacht me uit in mijn gezicht. Het enige sieraad dat me rest is het wapen van de grijsaard: de pen.

Mijn leven duurt niet lang meer nu. God geve me de moed en het geduld om het geheim ervan aan dit linnenpapier toe te vertrouwen.

2 Going to work was the same everywhere, and the changeover from Marxism-Leninism to Chaos-Capitalism hadn't changed matters much - well, maybe things were now a little worse. Moscow, a city of wide streets, was harder to drive in now that nearly anyone could have a car, and the center lane down the wide boulevards was no longer tended by Central Committee men who considered it a personal right-of-way, like Czarist princes in their troika sleds.

3 I could never decide wether 'Mad Annie' was murdered because she was mad or because she was black. We were living in south-west London at the time and I remember my shock when I came home from work one wet November evening to find her collapsed in the gutter outside our house. It was 1978 - the winter of discontent - when the government lost control of the trade unions, strikes were an everyday occurence, hospitals ceased to cater for the sick and uncollected rubbish lay in heaps along the pavements.

4 De saaie, eentonige stenen voorgevels van de universiteitsgebouwen stonden er wezenloos bij onder een zon die Londen overzag met een benevelde blik van zijn bijziend oog. Will Corrin liep door Gower Street - een van die vlakke wezenloze straten - op een dag in de eerste week van september.

Zijn dunne lijf, de ogen op de grond gericht, slingerde zich naar boekwinkel Dillons. (vertaald)

5 Gegroet, Kyprianos, mijn oudste vriend,

Hij had iets weg van een landloper, de man die haveloos en hinkend het slingerpad naar mijn huis beklom. Ik sloeg een tijdje zijn vorderingen gade en zette toen de wijnbeker neer, om mijn vrouw ervan te weerhouden de honden op hem af te sturen. Zij is nogal voortvarend in het beschermen van mijn rust.

Twee slaven, aldus bevolen, renden heuvelafwaarts om de bezoeker te helpen, die zich bekendmaakte als vertegenwoordiger van de Imperiale Postdienst.

6 Mei 1860

'Nunc et in hora mortis nostrae. Amen.'

De dagelijkse rozenkrans was afgebeden. Een halfuur lang had de kalme stem van de prins de smartelijke geheimenissen gememoreerd. Een halfuur lang hadden allerlei andere stemmen voor een weefsel van golvend gonzen gezorgd waarin ongewone woorden opklonken als gouden bloemen: liefde, maagdelijkheid, dood. En zolang dat gonzen aanhield scheen de rococosalon een gedaantewisseling te hebben ondergaan. (vertaald)

7 Het is nacht, vlak voor het ochtendgloren. Achterop het toneel is het huis van Filokleon zichtbaar. Het is stevig vergrendeld, terwijl het raam op de bovenetage wordt bedekt door een net. Sosias en Xanthias zitten tegen de muur te slapen. Er is een buitentrap die naar het platte dak leidt, waar Bdelykleon naast de schoorsteen ligt te slapen.

SOSIAS wordt wakker en grijpt Xanthias bij zijn schouder.

Hé Xanthias, wat doe je, slome duikelaar?

XANTHIAS

Ik leer de les: 'Hoe slaap ik door de wekker heen?'

(vertaald)

8 My partner and I had been well set up to earn our fortunes until we were told about the corpse.

Death, it has to be said, was ever-present in those surroundings. Anacrites and I were working among the suppliers of wild beasts and gladiators for the arena Games in Rome; every time we took our auditing note tablets on a site visit, we spent the day surrounded by those who were destined to die in the near future and those who would only escape being killed if they killed someone else first.

9 Changi lag als een parel op de oostelijke punt van Singapore Island te schitteren onder het tropische hemeldak. Ze stond op een flauwe helling en werd omringd door een gordel van groen en in de verte maakte dat groen plaats voor de blauwgroene zee en de zee voor de oneindige horizon.

Van dichtbij verloor Changi haar schoonheid en werd wat ze was - een obscene, afschrikwekkende gevangenis. Celblokken omgeven door zongeblakerde binnenplaatsen, omgeven door hoog oprijzende muren. (vertaald)

10 Mijn naam is Bogoerdji. Mijn botten zijn stokoud, ik ben aangekomen bij het laatste licht van mijn bestaan. Langzaam keer ik op mijn vermoeide schreden terug en laaf me aan wat altijd mijn land is geweest, Mongolië. Een oceaan van gras die danst en golft in de wind. Om mij heen geselt die wind de rotsen en doet de bomen buigen. Alles is zoals het moest zijn. Ik kan nu gaan liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden