Druzen vallen Syrische gewonden aan

Enkele tientallen druzische dorpelingen hebben maandagavond op de door Israël bezette Golanhoogte in het grensgebied met Syrië een Israëlische militaire ambulance aangevallen die twee Syrische gewonden vervoerde. Een van de gewonden werd doodgeslagen.

Druzen lopen langs het hek dat de grens markeert tussen Syrië en de door Israël bezette Golanhoogvlakte. Beeld reuters

De druzen zouden de gewonde Syriërs ervan hebben verdacht extremistische rebellen te zijn. De ambulance werd met stenen bekogeld en aangehouden. De tweede gewonde Syriër verkeert in levensgevaar, aldus de Israëlische autoriteiten. Twee Israëlische militairen raakten bij het incident lichtgewond.

Een woordvoerder van het Israëlische leger, brigadier-generaal Moti Almoz, noemde het incident dinsdag een lynchpartij. Volgens Almoz waren de twee slachtoffers 'Syrische burgers' die gewond waren geraakt. Onduidelijk is of het om burgers of strijders gaat. Volgens de Israëlische krant Haaretz zou het gaan om Syrische rebellen, mogelijk van het Vrije Syrische Leger.

Het incident bij het dorp Majdal Shams op de Golanhoogte is de tweede aanval van druzen op een Israëlische legerambulance binnen 24 uur. Maandagochtend probeerden druzen een ambulance aan te houden in Hurfeish, een druzische stad in Noord-Israël. De wagen werd met stenen bekogeld maar de chauffeur kon ontkomen.

De strijd bij het Druzische dorp Hader, vlakbij de grens met Israël. De Syrische luchtmacht bestookt regelmatig posities van rebellen. Beeld epa

Woede

De druzen in Israël en op de Golanhoogte, een kleine religieuze minderheid, maken zich ernstig zorgen over het lot van hun geloofsgenoten in Syrië. Die zijn in het algemeen loyaal aan het regime van president Assad, en worden door extremistische groepen als Islamitische Staat en het al-Nusra Front als ongelovigen beschouwd.

De laatste maanden worden de Syrische druzen steeds meer in het conflict gezogen. Extremistische rebellen rukken op naar hun woongebieden. Eerder deze maand schoten strijders van het al-Nusra Front 20 druzen dood in de provincie Idlib. De druzen zijn bang dat hen hetzelfde lot wacht als de yezidi's en de Assyrische christenen.

De druzen willen daarom dat Israël ingrijpt. Ze zijn verbolgen dat Israël zich tot nu toe afzijdig houdt van het conflict in Syrië, maar wel geregeld Syrische strijders uit het grensgebied in Israëlische ziekenhuizen laat verplegen. Volgens de druzen steunt Israël op die manier de extremistische rebellen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de aanval op de ambulance dinsdag scherp veroordeeld. Hij prees het 'broederlijke bondgenootschap' tussen Israël en zijn druzische burgers en riep de druzische leiders op hun achterban tot kalmte te manen.

Syrische staatsmedia waren dinsdag vol lof. Staatspersbureau SANA prees de daden van de 'heroïsche Syrische jongemannen' (de druzen), die wat het omschreef als al-Nusra-rebellen hadden 'bestraft voor hun deelname aan de agressie jegens het moederland'.

Syrië beschouwt de door Israël in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog veroverde en later geannexeerde Golanhoogte als Syrisch grondgebied en de inwoners als Syrische staatsburgers.

De druzen zijn een afsplitsing van de sjiïtische islam die in de 10de eeuw ontstond. Het druzische geloof bevat zowel islamitische, christelijke als joodse elementen. Zo vereren de druzen Jethro, de schoonvader van Mozes. Zijn tombe in Noord-Israël is een van hun heiligste bedevaartsplekken.

Druzen lopen langs het hek dat de grens markeert tussen Syrië en de door Israël bezette Golanhoogvlakte. Syrië beschouwt de Golanhoogte als Syrisch grondgebied.

Druzen Golanhoogte.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden