Drukte van belang aan oever van Seine

Aan de oever van de Seine, voor de deur van het centrum van de Franse Bridge Federatie, verdrongen zich afgelopen weekeinde tientallen Europese- en wereldkampioenen....

Kees Tammens

De Lombard, de Nederlandse kampioen, kon geen potten breken in dit prestigieuze evenement en eindigde kleurloos als zevende.

In het 4-contract in diagram 1 verslikten nogal wat leiders zich die evenals de commentatoren last leken te hebben van gezichtsbedrog.

Zie diagram 1

West kwam tegen 4 uit met V voor A in de dummy. De leider speelde A, gevolgd door H, uit zuid een schoppen weg, en V om de laatste schoppen uit zuid af te gooien. Oost strooide roet in het eten door te troeven, zuid troefde over. De leider speelde H en harten (2) naar A. Daarop volgde in een wanhoopspoging ruiten naar V voor H in west, waarna oost-west nog twee ruitenslagen en een schoppenslag kregen voor één down.

De andere variant waarin de leider ook begint met drie tophonneurs in klaveren: in tegenstelling tot de eerste speelwijze probeert de leider twee ruiten af te gooien. Het doel van deze speelwijze is om een schoppen af te staan en de derde schoppen in de dummy te troeven als tiende slag. Dit plan lijkt ook te mislukken als oost de derde klaverenhonneur troeft.

De leider heeft een antwoord: overgetroefd en twee keer troef getrokken, eindigend in de dummy. Ruiten naar 10 en H in west die een schoppenslag meeneemt maar niet kan voorkomen dat de leider met een ingetroefde schoppen de dummy bereikt voor een tweede keer ruiten met V als de tiende slag.

Ook in de eerste variant, als de leider begint met schoppen af te gooien, is er redding. De leider dient bij het troeftrekken zorgvuldig 2 te bewaren, nodig als tweede oversteek naar de dummy om twee keer ruiten uit noord te spelen.

De punten vlogen bij Italië, zoals in diagram 2, spelenderwijs binnen.

Zie diagram 2

De scherpe 2-opening (een klaverenkleur) leidde tot de flinterdunne 3SA. De leider doet daarin de safety-play in klaveren: een kleine klaveren uit west en – of noord nu B dan wel een kleine klaveren zet – 10 in oost. Het hachelijke 4-redbod van zuid kostte eigenlijk niet veel (-800 tegen -600).

De basis voor de winst legde Italië al op de andere tafel, toen oost bijzonder speculatief besloot 1 gedoubleerd tegen te spelen.

De leider, Lorenzo Lauria, dook in 1 de ruitenuitkomst. Oost brak met 8 de schoppen open. Zuid maakte daar geen gebruik van. Hij won A en speelde A gevolgd door een ruitenintroever. Met een (2) ingetroefde klaveren overgestoken naar zuid en de vierde ruiten. West troefde voor met 10, nam H mee en ging in klaveren van slag; de leider troefde met 4.

Zuid speelde schoppen – west de laatste klaveren weg – voor V in oost die klaveren vervolgde. Zuid troefde met H. Het maakte niet uit of west overtroefde (zuid maakt dan met V9 twee troefslagen) dan wel ondertroefde hetgeen in de praktijk gebeurde. Schoppen uit zuid; west kon niets anders dan troeven. Met V9 maakte zuid nog een slag, de zevende, en +160 voor Italië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden