Drukte op Schiphol en de internationale snelwegen

Mensen die via luchthaven Schiphol reizen hoeven zondag, op dat wat naar verwachting de drukste dag ooit wordt, niet lang te wachten voor ze geholpen worden. 'Het stroomt goed door', aldus een woordvoerder. Bij de veiligheidscheck naar de vliegtuigen toe kunnen mensen in een keer doorlopen, stelt hij.

Zondag wordt topdrukte verwacht op Schiphol. Beeld ANP

Dit weekend geldt op Schiphol als het drukste weekend van het jaar, met in totaal van vrijdag tot en met zondag meer dan 580.000 reizigers die er aankomen, vertrekken of overstappen. In de zomermaanden juli en augustus ziet Schiphol zo'n 10,8 miljoen mensen voorbij komen.

Extra personeel is op de luchthaven aanwezig om passagiers de weg te wijzen of vragen te beantwoorden. Reizigers doen er volgens de luchthaven goed aan thuis alvast online in te checken om de wachttijd te verkorten. Om het leed van lange rijen te verzachten, zorgen entertainers voor het nodige vermaak.

Schiphol-topman Jos Nijhuis waarschuwde eerder dat de reiziger mogelijk nog wel hinder kan ondervinden van de nieuwe centrale veiligheidscontrole, die in juni is ingevoerd. Hoewel volgens hem veel werk is verzet, zijn nog niet alle verbouwingen klaar en kan het voorkomen dat er af en toe overlast is op de drukke momenten.

De vertrekhal van Schiphol. Beeld ANP

Weinig vertraging

Bij het inchecken kan het soms wat langer duren, maar dat komt volgens hem omdat meerdere mensen tegelijkertijd zich melden bij de incheckbalies.

Schiphol verwacht dat zondag een recordaantal van zo'n 197.000 passagiers via de luchthaven reizen. Het gaat dan om vertrekkende passagiers, aankomende reigers en 'overstappers'. Die 197.000 zijn er ongeveer 4000 meer dan vorig jaar op de drukste dag.

Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol loopt het op de luchthaven goed. Het is 'druk, maar er zijn geen bijzonderheden'.

Dit weekend geldt op Schiphol als het drukste weekend van het jaar, met in totaal van vrijdag tot en met zondag meer dan 580.000 reizigers die er aankomen, vertrekken of overstappen. In de zomermaanden juli en augustus ziet Schiphol zo'n 10,8 miljoen mensen voorbij komen.

Entertainers vermaken reizigers tijdens het wachten in de vertrekhal van luchthaven Schiphol. De luchthaven verwacht dat het de drukste dag ooit wordt. Beeld anp

Met de auto

De Nederlandse vakantiegangers die zondag richting Frankrijk reizen moeten rekening houden met de nodige vertraging. Dat heeft de VerkeersInformatieDienst (VID) laten weten. Rond half 12 stond er in Frankrijk opgeteld 300 kilometer file. De verwachting is dat de files nog wel iets zullen toenemen.

Vooral op de routes vanaf Parijs richting het zuiden is het erg druk. Op de Route du Soleil (A7) tussen Lyon en de Middellandse Zee staat bijna 70 kilometer file. De route Parijs - Spaanse Grens (A10/A63) is nog drukker. Automobilisten komen daar volgens de Franse verkeersdienst in een dikke 100 kilometer file terecht. De wachttijd is voor de Mont Blanctunnel opgelopen tot een uur. De wachttijd voor de Gotthardtunnel is vooral voor terugkeerders fors: meer dan een uur. In Duitsland is de route München - Oostenrijk (A8) in beide richtingen overbelast: er staan files van 40 kilometer.

Zaterdag stond er op zwarte zaterdag op het hoogtepunt 880 kilometer file.

Automobilisten staan in een lange file op de A7. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.