Drukte op Nederlandse wegen neemt niet meer af

Dit jaar stonden er ongeveer evenveel files op de Nederlandse wegen als in 2013. Daarmee is een einde gekomen aan de afname van de filedruk van de afgelopen jaren. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de VerkeersInformatieDienst (VID) vandaag naar buiten heeft gebracht.

Ochtendspits bij Utrecht. Beeld ANP
Ochtendspits bij Utrecht.Beeld ANP

Vooral rond Rotterdam loopt het verkeer vast. Van de zeven grootste knelpunten liggen er drie bij de havenstad. De laatste jaren nam de filedruk (lengte maal duur) flink af. Tussen 2007 en 2012 verminderde deze met 50 procent. Volgens de VID kwam dit doordat meer bredere snelwegen en nieuwe tunnels werden aangelegd.

'In de eerste helft van 2014 was het rustiger dan vorig jaar, maar in de tweede helft juist drukker', zegt de VID. Vooral de drukkere herfstmaanden in vergelijking met 2013 zijn opvallend omdat het in de maanden september tot en met november droger was dan in dezelfde periode een jaar eerder, aldus de dienst. 'Op een natte dag staat er gemakkelijk twee keer zoveel file als op een droge dag, een effect dat in de herfst nog wat sterker is wanneer er extra verkeersaanbod is. Bovendien is het tijdens de spitsuren nog donker.'

De afname van de filedruk komt volgens de VID deels omdat wegverbredingen vaak maar een tijdelijk effect hebben in de strijd tegen opstoppingen. 'Bredere snelwegen trekken weer meer verkeer waardoor dit uiteindelijk teniet wordt gedaan', aldus een woordvoerder. Daarnaast is het in zijn algemeenheid drukker geworden op de wegen, waarschijnlijk als gevolg van het economisch herstel.

Volgens de VID vraagt met name de situatie rondom Rotterdam om een spoedige oplossing. 'De verbreding van de A15 tussen Maasvlakte en Vaanplein biedt daar komend jaar maar beperkt soelaas; pas eind 2015 zullen de gehele nieuwe A15 en ook de A4 Midden-Delfland voor verlichting kunnen zorgen.'

Waar stonden we het vaakst vast?

Net als vorig jaar zorgt het Terbregseplein (Rotterdam) op de A20 tussen Hoek van Holland en Gouda voor de meeste verkeerpsproblemen. De VID maakte vandaag ook een overzicht van de 10 locaties waar de meeste problemen waren dit jaar:

1. Knooppunt Terbregseplein, van Hoek van Holland naar Gouda. Snelweg A20. Was vorig jaar ook al de locatie met de meeste problemen.

2. Moordrecht, van Hoek van Holland naar Gouda. Snelweg A20. Een plaats gestegen.

3. Eembrugge, op de A1 van Amsterdam naar Amersfoort. Vorig jaar op de achtste plek.

4. Knooppunt Terbregseplein, het gedeelte op de A16 van Breda naar Rotterdam. Blijft gelijk.

5. Rijnsweerd, tussen Amersfoort en Utrecht. Snelweg A28. Met stip omhoog vanaf de 20e plaats.

6. Knooppunt Badhoevedorp, tussen Alkmaar en Amstelveen, op de A9. Ook een flinke stijger, vorig jaar op de 26e plaats.

7. Rotterdam-Centrum, op de A20 tussen Gouda en Hoek van Holland. Vorig jaar op plek 11.

8. Zoeterwoude-Dorp, van Delft naar Amsterdam (A4). Vorig jaar plek 36, nu 8.

9. Bij Oosterbeek, op de A12 tussen Utrecht en Arnhem. In 2013 nog op plaats 25.

10. De Merwedebrug, op de A27 van Gorinchem naar Breda. De enige daler in de top 10, stond vorig jaar op de 6e plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden