Drukste Zwarte Zaterdag sinds 1992

Zaterdag was het de zwartste zaterdag op de Europese wegen in zeventien jaar. Het hoogtepunt lag rond 13.00 uur. Toen stond het vakantieverkeer op de Franse wegen over 870 kilometer vast.

ANP

In Oostenrijk en Zwitserland stonden lange files bij de alpentunnels. Opvallend was dat zich in Frankrijk en Oostenrijk ‘s nachts al lange files vormden. Aan het eind van de middag waren de grootste problemen voorbij.

De drukte in Frankrijk verplaatste zich geleidelijk naar het zuiden. De grootste knelpunten bevonden zich in het westen van Frankrijk op de A10 Parijs-Bordeaux, waar in totaal 100 kilometer file stond. Verder was het druk op de Autoroute du Soleil, de A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens. Aan het eind van de middag nam de drukte snel af. Om vijf uur stond in heel Frankrijk nog 350 kilometer file.

Vorig jaar op dezelfde dag stond er op het hoogtepunt ruime 700 kilometer op de Franse wegen, in 2007 850 kilometer. Begin jaren negentig stond er geregeld meer dan 800 kilometer file. Frankrijk is daarna overgegaan op vakantiespreiding. In Frankrijk is het wisselweekeinde van de zomervakantie.

De vertraging voor de alpentunnels deed zich al sinds vrijdagavond voor. Op het drukste moment, om acht uur ‘s morgens, was de wachttijd voor de Tauerntunnel op de A10 Salzburg-Villach zes uur. Om vier uur ‘s middags was de file daar nog slechts 5 kilometer. In Zwitserland was het al vroeg aanschuiven voor de St. Gotthardtunnel op de A2 Basel-Chiasso. In beide richtingen ontstonden wachttijden. Aan het eind van de middag nam de drukte ook daar snel af.

In Duitsland kwam de drukte pas later op gang. De langste files stonden op de A3 Frankfurt-Neurenberg, de A7 bij Hamburg en de A8/A9 bij München. In Italië was het vooral op de A4 bij Venetië erg druk.

Autoroute A6 (EPA) Beeld EPA
Autoroute A6 (EPA)Beeld EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden