Drukkerij Joh. Enschedé gered

Dankzij de overname door investeringsmaatschappij Nimbus is een faillissement voorkomen. 65 werknemers raken hun baan kwijt, de overige 200 moeten salaris inleveren.

HAARLEM - De bankbiljettendrukkerij Koninklijke Joh. Enschedé is na 310 jaar niet langer familiebezit. Investeringsmaatschappij Nimbus uit Zeist wordt voor 95 procent eigenaar. ING moet een flink deel van zijn vordering op Joh. Enschedé afschrijven maar krijgt een overheidsgarantie van minister Kamp (Economische Zaken) voor de rest van de schuld.


Zonder dit reddingsplan zou een van de oudste familiebedrijven van Nederland vrijwel zeker failliet zijn gegaan. Het water was de drukkerij aan de lippen komen te staan nadat een drukorder van de Bundesbank van 450 miljoen nieuwe eurobiljetten door een technische fout op de lange baan was geschoven. 'Voor die order hadden we een hele productielijn een half jaar gereserveerd. Als die dan niet doorgaat, heb je niet zomaar andere orders om dat te compenseren', aldus directeur Freek Busweiler.


De familie Enschedé ziet het belang in het eigen bedrijf verwateren tot 5 procent, omdat het twintigvoudige van het huidige aandelenkapitaal nieuw zal worden geplaatst bij Nimbus, een investeringsmaatschappij die belangen heeft in een bont pakket van dertig bedrijven. Ook het personeel moet inleveren. 65 werknemers raken hun baan kwijt, waarvan de helft door gedwongen ontslagen. De resterende 200 werknemers zullen 8 procent van hun salaris moeten inleveren.


Eurobiljetten

Donderdag lekte dat laatste al uit in de regionale pers. Busweiler: 'We hebben toen maar besloten met het hele verhaal naar buiten te komen. Dat is niet fijn. Met Nimbus hebben we een principeakkoord, maar er moeten nog wat details worden ingevuld.' Nimbus weigert te zeggen hoeveel eigen kapitaal het in de drukkerij steekt. 'Pas volgende week kunnen we nadere mededelingen doen.'


De strategie van Joh. Enschedé is wel duidelijk. Het bedrijf zal een wereldwijde bankbiljettendrukkerij blijven. 'Behalve voor de Bundesbank hopen we ook weer eurobiljetten te gaan drukken voor De Nederlandsche Bank. Drie jaar geleden verloor Joh. Enschedé het contract voor het drukken van eurobiljetten voor de Nederlandse markt omdat een concurrent bij de inschrijving een betere prijs bood. Busweiler is daarover nog steeds verontwaardigd. 'Van de acht miljard eurobiljetten die jaarlijks in circulatie worden gebracht, wordt 60 procent door eigen staatsdrukkerijen gedrukt. Wij moeten met een open inschrijving op de resterende 40 procent van de markt vechten', zegt Busweiler. De marges daarop zijn laag - niet te vergelijken met 'de kostprijs plus' die Joh. Enschedé tweehonderd jaar lang verdiende aan het drukken van de guldenbiljetten. Wel drukt Joh. Enschedé ook bankbiljetten voor landen als Guatemala, Libanon, Paraguay en Maleisië.


Naast bankbiljetten drukt Joh. Enschedé in Haarlem postzegels. Ook in die markt zijn de verdiensten echter teruggelopen. 'In Europa is er niets meer op te verdienen', aldus Busweiler. Gelukkig zijn er nog wel goede marges op de postzegels die we drukken voor onder meer Hongkong en Japan.'


Joh. Enschedé werd in 1703 in Haarlem opgericht. Het werd de enige drukkerij van zowel Nederlandse bankbiljetten als postzegels. De laatste directeur van de familie Enschedé trad in 1990 uit het bedrijf. Toen werkten er nog meer dan duizend mensen. In de aanloop na de invoering van de euro ketste een fusie met een Frans bedrijf op het laatste moment af. Daarna volgde sanering op sanering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden