Drukke verkiezingsdag: 166 miljoen Indiërs mogen stemmen

Het is vandaag de drukste dag van de parlementsverkiezingen in India. Ongeveer 166 miljoen kiesgerechtigden in 12 deelstaten kunnen hun stem uitbrengen. Zij zijn goed voor 121 zetels in het parlement, dat 543 zetels kent.

Een verkiezingsmedewerker hangt een uitleg van de stemcomputer op in het dorp Shirgaon, 130 kilometer van Mumbai. Beeld afp
Een verkiezingsmedewerker hangt een uitleg van de stemcomputer op in het dorp Shirgaon, 130 kilometer van Mumbai.Beeld afp

De verkiezingen begonnen vorige week maandag en worden in negen rondes gehouden. De laatste Indiërs kunnen op 12 mei hun stem uitbrengen. Op 16 mei begint het tellen van de stemmen. Donderdag kunnen de inwoners van belangrijke deelstaten als Bihar, Uttar Pradesh en West-Bengalen de gang naar het stemlokaal maken.

Peilingen bij de stembureaus waar sins 7 april is gestemd, duiden op een groot verlies voor de regerende Verenigde Progressieve Alliantie, waarin de Congrespartij van premier Manmohan Singh de belangrijkste partij is.

Grote getallen
Verkiezingen in India zijn de verkiezingen van de grote getallen: 815 miljoen kiesgerechtigden - ongeveer evenveel als de bevolking van de EU en de VS samen - kunnen hun stem uitbrengen in 935 duizend stembureaus, waar 1,4 miljoen stemcomputers staan. De Indiase grondwet verplicht dat iedere stemgerechtigde in een straal van 2 kilometer zijn stem moet kunnen uitbrengen. Vanwege de logistiek en de veiligheidsmaatregelen is de gang naar de stembus uitgesmeerd over vijf weken.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden