Drukke dagen voor jagers

Xxxx..

De jagers van Natuurmonumenten krijgen het loeidruk de komende maand. Zij moeten in juli bijna alle wilde zwijnen afschieten die ze dit jachtseizoen moeten doden op hun terreinen op de Veluwe. Daarvoor zijn zes tot acht professionals vanaf 1 juli dag en nacht in touw.

Vroeg schieten is een zware opgave, maar maakt drukjacht overbodig, is dinsdag in bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden de boodschap van de natuurorganisatie. ‘Na juli is de kans verkeken’, zegt regiodirecteur Arne Heineman. In augustus zijn er eikels, in september beukennootjes. Het zwijn laat zich dan door maïs niet meer lokken.

Het is een van de aanbevelingen die de organisatie doet voor een beter faunabeheer. Zij wordt op dezelfde dag al door de provincie Gelderland op haar wenken bediend: 60 procent van de 5200 zwijnen die dit jaar mogen worden gedood, moeten in juli en augustus al zijn afgeschoten.

Dat betekent dat grote aantallen biggen eraan gaan. En dat is precies wat de plezierjagers tegen de borst stuit. Zij willen op hun jachtterrein een ‘gerijpt’ dier ‘oogsten’, zoals ze het noemen, en geen jong leven in de kiem smoren.

Maar volgens Natuurmonumenten is het juist deze instelling die maakt dat er in de herfst en winter grote hoeveelheden zwijnen rondlopen die zorgen voor zoveel overlast en ongelukken (600 vorig jaar).

De voorkeur voor het schieten van grote mannetjes heeft de populatie vervrouwelijkt en verjongt, denkt ecoloog Geert Groot Bruinderink van Alterra. Het is waarom de populatie zo is gegroeid. Andere mogelijke redenen zijn een veranderd klimaat, een ander bosbeheer, het lokken met voer, en telfouten.

Want volgens de onderzoeker kun je zwijnen niet tellen. ‘Het zijn net muizen. Geloof mij: er leeft het dubbele van de getelde beesten.’

Volgens de jongste tellingen lopen er opnieuw 6000 zwijnen op de Veluwe, net zoveel als vorig jaar. Ondanks dit grote aantal dat nu al jaren achtereen de Veluwe bevolkt, houdt de provincie vast aan het aantal van 835 dat het gebied aankan. Dit is een getal uit 1960 dat volgens zowel Bruinderink als Natuurmonumenten is achterhaald. Zij pleiten voor aantallen die fluctueren. Dicht bij wegen en woonkerken is een ander aantal gewenst, dan dieper de natuurgebieden in. Het wilde zwijn is daar een gewenste attractie, vinden zij. ‘Vergeet niet dat er jaarlijks dertig miljoen mensen komen naar de Veluwe komen voor de natuur, de herten én de zwijnen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden