DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Druk op klimaatstandpunt VVD neemt toe: houdt de partij de rug recht?

Thierry Baudet en Hans Wiegel tafelen eind maart in Le Petit Bistro in Sneek.Beeld Marcel van den Bergh

Goedemiddag,

De VVD ziet zich richting de Europese verkiezingen steeds meer in de verdediging gedrukt. De Telegraaf opent opnieuw het vuur op de liberalen, die volgens de krant richting GroenLinks zouden opschuiven. VVD-kopstukken Frits Bolkestein en Hans Wiegel zien intussen meer in een andere klimaatkoers: die van grote concurrent Forum.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

IS DE VVD RECHTS GENOEG?
Baudet omringt zich met VVD-kopstukken...

In naam zijn het VVD’ers, maar in wezen toch vooral twee ongebonden rechtse politici die weliswaar ooit de VVD leidden, maar net zo makkelijk buiten de partijlijntjes kleuren: Hans Wiegel (77) en Frits Bolkestein (86). De eerste verkent op verzoek van Forum voor Democratie de kansen op deelname aan het provinciebestuur in Zuid-Holland. Makkelijk wordt dat niet: in zes van de twaalf provincies ligt de grote verkiezingswinnaar al uit de race.

Verslaggever Marcel van Lieshout schreef een profiel over Wiegel, de stokebrand die zich al een halve eeuw roert op rechts. ‘Baudet belt en Wiegel zegt ja. Hans Wiegel zegt al jaren ja als (beweerde) rechtse populisten bellen.’ Zo ging het met de LPF, met Rita Verdonk, met Richard de Mos en nu ook met Baudet. Prominent VVD’er Eric van der Burg ontwaart een strategie. ‘Wiegel wil naar rechts opschuiven. In mijn ogen doet de partij dat nu ook.’

Frits Bolkestein op zijn beurt liet zich zien op een boekpresentatie van FvD’s Europese lijsttrekker Derk-Jan Eppink, vrijdag in hotel de L’Europe in Amsterdam. Dat Baudet zo goed scoort, heeft de VVD aan zichzelf te wijten, zei Bolkestein vorige week in de podcast Betrouwbare Bronnen. Wie naar zijn visie op het klimaat luistert, hoort de echo van de FvD-leider. ‘Ik geloof niet dat die klimaatkwestie neerkomt op één oorzaak, namelijk CO2.’

...Terwijl de Telegraaf de druk verder opvoert

De kritiek van Wiegel en Bolkestein is dat de VVD te veel ruimte op rechts voor Forum heeft gelaten, zeker op het gebied van klimaat. Bolkestein geeft af op de ‘klimaatkerk', Wiegel sprak al eerder spottend over de ‘tafelvogels’  (van de klimaattafels) die ons het ‘enorme gedoe over de kosten voor het klimaat’ hebben voorgeschoteld.

De Telegraaf deelde vandaag een volgende por uit. Op de voorpagina gispte de krant de liberalen, die ‘olie op het klimaatvuur’ zouden gooien door in Europa te pleiten voor strengere klimaatdoelen. Brussel eist nu minstens 40 procent CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990. De VVD pleit in haar Europese verkiezingsprogramma voor het opschroeven van dat percentage naar 55 procent - hoger dan de huidige kabinetsambitie van 49 procent.

De VVD verweert zich door te wijzen op het regeerakkoord, waarin de coalitiepartijen anderhalf jaar geleden afspraken om zich in Europa hard te maken voor een CO2-reductie van 55 procent. ‘De VVD laat Nederland echt niet eenzaam voorop lopen’, drukt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz de kiezer op het hart, met nog iets meer dan een maand tot de volgende verkiezingen - en mogelijk een volgende stunt van Forum. ‘We zijn gekke Henkie niet.’

NIEUWS VAN DE DAG
Belasting op sparen mogelijk omlaag

Het is veel spaarders een doorn in het oog: doordat de Belastingdienst een fictief spaarrendement hanteert dat fors hoger ligt dan de daadwerkelijke uitgekeerde spaarrente, betalen zij meer belasting dan gevoelsmatig rechtvaardig is. Staatssecretaris Menno Snel (Belastingzaken) gaat daarom kijken of de impopulaire heffing niet kan worden vervangen door een belasting die gebaseerd is op de echte rente. Sparen gaat dan minder kosten.

Daartegenover staat dat voor beleggers een afzonderlijke, hogere vermogensbelasting zou moeten gelden. Over het algemeen geldt dat beleggers met aandelen en andere beleggingen veel meer verdienen dan simpele spaarders, maar tot nu toe scheert de Belastingdienst alle typen particulier vermogen over één kam. Ook onderzoekt Snel mogelijkheden om Nederlanders die huizen verhuren via Airbnb meer te laten bijdragen.

EN DAN DIT NOG
‘This is me in the Achterhoek’

Een andere opvallende gast bij de boekpresentatie van Eppink was de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. Hij hoorde er hoe Eppink president Donald Trump bezong - eindelijk een politicus die doet wat hij zegt -, maar was er niet uit voorkeur voor Forum. ‘Ik kom ook naar andere partijen, als ze mij een uitnodiging sturen. De meeste deden dat nog niet.’ Wel heeft hij al ‘een goed gesprek’ gevoerd met GroenLinks.

Enthousiast liet Eppink hem de jeugdfoto's in zijn ‘eurorealistische’ boek zien. ‘This is me in the Achterhoek.’

Asscher: Groot Verhaal ontbrak

Vanaf vandaag te koop: ‘Opstaan in het Lloyd Hotel’, een boek van Lodewijk Asscher. Met daarin nog één keer zijn kijk op wat er allemaal misging voorafgaand aan de desastreuze verkiezingsnederlaag in 2017. Een ‘bezielend verhaal van vooruitgang’ ontbrak, concludeert Asscher, zoals dat ook al ontbrak na het kabinet-Kok II. ‘Een geloof dat we niet alleen de problemen van vandaag hoeven op te lossen, maar ook de goede kant op gingen.’

Vandaar dat Asscher nu aan een bezielend verhaal voor de PvdA bouwt - met wat hulp van een reclamebureau.

Lodewijk Asscher en Lilianne Ploumen tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden