Druk op de ketel

'Het zou wel heel dom van het kabinet zijn om deze handreiking niet vast te pakken', zei een stem op de radio....

Het wordt tijd dat we eens een streep neerleggen. We zijn als vakbeweging best bereid om de broekriem aan te trekken. Het heeft geen zin om een dialoog van dovemansoren te blijven voeren. Eén zwaluw kan een hete herfst nog niet voorkomen.

Terug naar de stem: die behoorde toe aan CNV-voorzitter Doekle Terpstra, gisteren veelvuldig te vinden voor microfoon en camera, omdat zijn vakcentrale een 'ultieme poging' doet om met het kabinet een vergelijk te treffen over het sociaal-economisch beleid. Premier Balkenende prevelde een beleefdheid en beende haastig weg, nadat hij de brief met de CNV-voorstellen in ontvangst had genomen. Maar CDA-Kamerlid Gerda Verburg toonde zich zeer in haar nopjes met het initiatief, waarin ze 'een signaal van zich bewust zijn van de eigen verantwoordelijkheid' zag.

Tja, ook van het CNV geweest. Ze acht het ongetwijfeld haar taak om dit signaal nu verder uit te dragen richting fractie.

Op zijn beurt was FNV-voorman Lodewijk de Waal te gast in de studio van Twee Vandaag, waar hij werd geconfronteerd met de uitkomsten van een opinie-onderzoek naar het prestige van de vakbeweging en de bereidheid van werknemers om actie te voeren tegen het kabinetsbeleid. Volgens dat onderzoek is de actiebereidheid niet bijster groot. Maar De Waal liet zich er niet door ontmoedigen: als de mensen die al wel geneigd waren om in verzet te komen allemaal gemobiliseerd konden worden, zou Nederland een van de grootste demonstraties aller tijden beleven. Zo bleek eens te meer dat elke peiling met het optimisme van de wil terzijde kan worden geschoven.

Welhaast vertederend vond ik het gefilmde interviewtje met oud-vakbondsleider Herman Bode, wiens naam vooral verbonden is met de grote demonstratie van 1980 tegen het kabinet-Van Agt, toen hij de actiebereidheid van de betogers bespeelde met de oproep: 'Willen we naar de Dam? Dan gáán we naar de Dam!'

Bode, inmiddels dik in de zeventig en voorzien van een grijze ringbaard, heeft geen boodschap aan peilingen en moet ook van 'riedels' op de televisie weinig hebben. Hij maande de vakbonden om toch vooral het land in te trekken. Want de vakbeweging kan alleen een vuist maken als de leden tegen hun 'makkers' zeggen: 'We pikken het niet langer.'

Makkers – zou het woord ooit nog wel eens worden gebruikt op de werkvloer? Ach, heel het raderwerk staat stil als de druk op de ketel het wil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden