Druipvrije boom voor de koning

Sinds koningin Wilhelmina is er de boomplanttraditie voor de nieuwe vorst. De Tilia henryana is een linde zonder plakkerige blaadjes. Dat zou zonde zijn van het sierhek.

VAN ONZE VERSLAGGEVER RIK NIJLAND

ARNHEM - Het is nog maar een 'instapmodel' dat vandaag op Boomfeestdag 2013 in Leeuwarden wordt gepresenteerd. Een beginnend koningsboompje, 25 centimeter dik (750 euro). Maar gemeenten die de inhuldiging van de nieuwe vorst grootser willen memoreren, kunnen ook een bijna vijftig jaar oud, in etages gesnoeid exemplaar nemen (15 duizend euro) van de Tilia henryana varsubglabra.

Deze 'koningsboom', een linde van Nederlands-Chinese afkomst, wordt op 30 april in honderden dorpen en steden geplant ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Bij de boom hoort ook een sierhekwerk, ontworpen door Margot Berkman, met daarin de koningsscepter en de Oranjeboom verwerkt, uitgevoerd in met de hand gepolijst hoogglans aluminium. Kosten: 10 duizend euro.

Lindes hebben nagenoeg het eeuwige leven. Hoewel bij de inhuldiging van Wilhelmina in 1898 (het begin van de boomplanttraditie) ook eik, beuk en kastanje zijn gebruikt, is de linde dé boom, vindt Peter Derksen, directeur van de Nationale Boomfeestdag. Tot nu toe gingen bij memorabele gebeurtenissen meestal de goedkopere inheemse koningslindes de grond in, zoals bij de geboorte van erfprinses Amalia.

Maar zij hebben een belangrijk nadeel: bladluizen zijn verzot op de zoete bladeren. Een deel van de opgenomen suikers scheiden de luizen uit als honigdauw, waardoor het 's zomers onder de boom een vieze, plakkerige zooi wordt. 'Op verzoek van de ontwerpster, die dat zonde vond van haar mooie hek, zijn we op zoek gegaan naar een druipvrije boom', zegt Derksen. 'Toen kwamen we op de Tilia henryana, een Chinese linde, een cultuurvariëteit die is geënt op een onderstam van een koningslinde. Toen we een paar jaar geleden de voorbereiding begonnen, is de kweker in Cuijk met wie we samenwerken zoveel mogelijk van die bomen in Europa gaan opkopen.'

Er zijn er nu 340 besteld, waarvan honderd met hek. Die bomen worden optimaal geprepareerd voor de grote dag. Om lindes te planten is 30 april namelijk rijkelijk laat. Derksen: 'Als er een bestelling voor een boom binnenkomt, dan verhuist die naar een koelcel om uitlopen te voorkomen.'

Nu al is duidelijk dat Willem-Alexander zijn moeder voorbij streeft. Toen Beatrix aan de macht kwam, is maar in een handjevol gemeenten een herinneringsboom geplant. 'Er was onrust; het koningshuis kwamen niet positief in het nieuws. Maar dat de belangstellig nu weer groot is, is wel aan haar te danken', meent Derksen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden