Drugszaak tegen Brunswijk opmaat voor Bouterse-proces

De drugszaak tegen Ronnie Brunswijk heeft zich donderdag ontpopt als een generale repetitie voor de zaak tegen Desi Bouterse. De rechtbank in Haarlem kreeg op de eerste dag van het Brunswijk-proces direct te maken met elkaar tegensprekende getuigen, die zich ernstig bedreigd zeiden te voelen door de voormalige Surinaamse junglecommando....

Van onze verslaggever

HAARLEM

De belangrijkste getuige M., een 29-jarige veroordeelde drugskoerierster, is opgenomen in een getuige-beschermingsprogramma en werd onder zware beveiliging naar de rechtbank gebracht. Ook een getuige die door de verdediging was opgeroepen, voelde zich onder druk gezet. Hij wilde echter niet de ontlastende verklaring voor Brunswijk afleggen waarop advocaat mr. D. Moszkowicz had gehoopt.

Deze 46-jarige D. was eerder veroordeeld voor het transport van acht kilo cocaïne naar Nederland, wat volgens justitie gebeurde in opdracht van of in samenwerking met Brunswijk. Zolang die echter vrij in Suriname rondloopt, wilde D. niets méér over de zaak kwijt. Hij verwees naar zijn vrouw en kinderen die ook in het land wonen, 'en niet tegen die man worden beschermd'.

Volgens justitie heeft Brunswijk in 1996 en 1997 drie keer drugstransporten tussen Suriname en Nederland georganiseerd. Net als in de zaak tegen Bouterse (die volgens justitie volgend voorjaar dient in Den Haag) is de verdenking uitsluitend gebaseerd op verklaringen van getuigen. Meer harde bewijzen, in de vorm van bijvoorbeeld afgeluisterde gesprekken of vingerafdrukken, zijn er niet.

En zoals Bouterse volgend jaar zijn rechtszaak niet zelf zal bijwonen, verscheen ook Brunswijk gisteren niet voor de rechter. Mede hierdoor concentreert de zaak zich volledig op de betrouwbaarheid van de getuigen. Advocaat Moszkowicz wil er ruim twintig laten horen; vrijwel allemaal afkomstig uit Suriname. Ze zouden ontlastende verklaringen voor Brunswijk kunnen afleggen.

De raadsman van Brunswijk richtte zijn pijlen gisteren vooral op de belangrijkste getuige. Dat is drugskoerierster M., die in maart 1996 op Schiphol werd aangehouden met 52 kilo cocaïne in twee koffers. In het vliegtuig zat ze naast Brunswijk, die ook haar ticket had betaald en haar langs de Surinaamse douane had geloodst. Getuigen hebben gezien hoe hij de koffers op Schiphol van de bagageband haalde.

De vrouw ging aanvankelijk niet in op een aanbod van justitie om in ruil voor strafvermindering te vertellen wie het transport had georganiseerd. Nadat ze in juli onherroepelijk was veroordeeld tot zes jaar cel, veranderde ze haar mening. Voor die nieuwe verklaring werd ze niet meer beloond, en de vrouw geldt daarom niet als kroongetuige.

'Brunswijk heeft mijn zusje in Suriname gemolesteerd. Dat ging te ver. Daarom heb ik deze stap genomen', zei ze tegen de rechtbank.

Volgens een andere getuige lag het echter precies omgekeerd, en was het de vrouw zelf geweest die het transport had geregeld en daarvoor nu Brunswijk wil laten opdraaien. Officier van justitie mr. F. van Straelen zag in die bewering een vorm van meineed, die hij later wil vervolgen.

Het proces werd ingeleid met procedurebezwaren van Brunswijks advocaat, die echter snel door de rechtbank werden weggewoven. Volgens Moszkowicz heeft justitie te weinig moeite gedaan om Brunswijk op de hoogte te stellen van het onderzoek tegen zijn persoon. Door bijvoorbeeld niet eens zijn adres in Suriname te achterhalen, zou de dagvaarding volgens de advocaat nietig verklaard moeten worden.

Het bezwaar bleek gebaseerd op een knullige vergissing onder verantwoordelijkheid van de rechter-commissaris. Hij had de justitiële stukken naar een niet-bestaand adres in Moengo gestuurd, gebaseerd op een slordig overgeschreven straatnaam uit het Surinaamse telefoonboek. De fout heeft volgens de rechtbank echter geen gevolgen: het opsturen van de stukken was niet verplicht, temeer omdat Moszkowicz door zijn cliënt is gemachtigd als raadsman op te treden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden