Drugsverleden? Dan geen woning

AMSTERDAM - Kandidaat-huurders voor de Amsterdamse Dichtersbuurt( Nieuw-West) worden voortaan gescreend op drugsgerelateerde antecedenten. Dit gebeurt op verzoek van woningcorporatie Eigen Haard.

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout
Pakjes cocaïne Beeld reuters
Pakjes cocaïneBeeld reuters

Als uit politiegegevens blijkt dat de kandidaat-huurder de afgelopen twee jaar betrokken is geweest bij drugshandel of- overlast, dan wordt de woning niet toegewezen. Ook al voldoet hij of zij aan alle voorwaarden, zoals hoogte van inkomen en de inschrijfduur.

Nieuwe aanpak
Met die nieuwe aanpak, die vandaag in een brief vaan de gemeenteraad wordt geopenbaard, wil het Amsterdamse gemeentebestuur de leefbaarheid in de Dichtersbuurt vergroten. De buurt behoort tot de Vogelaarwijken en wordt al jaren geteisterd door (drugsgerelateerde) overlast. Volgens de politie en de woningcorporatie wemelt het er van de dealers en gebruikers, wordt er in portieken geplast en gepoept en komt ook prostitutie en bedelen vaak voor.

De proef, die vanaf maart voor de duur van een jaar wordt ingevoerd, is door juristen getoetst op haalbaarheid. Leidend principe is dat huurders recht hebben op 'ongestoord woongenot'. Een vergelijkbaar initiatief in Den Bosch kreeg enkele jaren geleden van zowel het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) als de rechter instemming.

Overlast
Maar Amsterdam gaat verder dan Den Bosch. In de Brabantse hoofdstad werden kandidaat-huurders gescreend op eerder veroorzaakte overlast in een woning van de corporatie. Voor Amsterdam is alleen al het feit dat iemand elders in de stad, in een woning of op straat, in verband kan worden gebracht met drugsgerelateerde overlast, genoeg om de woning niet toe te wijzen.

In de brief aan de raad erkent het gemeentebestuur dat het de vraag is of het CBP en eventueel de rechter 'dit voldoende vindt'.
Met een 'stoplicht'-aanpak willen gemeente en corporatie de situatie in de Dichtersbuurt verbeteren. Kandidaat-huurders krijgen tevoren te horen dat ze door de politie worden gescreend. Die laat via een rood of groen 'signaal' aan Eigen Haard, eigenaar van 396 woningen in die buurt, weten of de potentiële huurder met drugs (-overlast) te maken heeft gehad. Als Eigen Haard een kandidaat op die grond afwijst, dan verplicht de corporatie zich tot het aanbieden van een andere woning binnen drie maanden, elders in de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden