Drugsstrijd Mexico treft vooral leden van de oppositie
Armando Chavarría 25e hoge functionaris van oppositiepartij die is vermoord...
MEXICO-STAD Dit jaar zijn al 25 prominente leden van de landelijke oppositiepartij Partij van de Democratische Revolutie vermoord, van wie 20 in Guerrero. De meesten werden eerst ontvoerd, gemarteld en geëxecuteerd. Ook onthoofdingen zijn aan de orde van de dag.
Donderdag werden in een andere gemeente in Guerrero drie mensenhoofden gevonden naast vuilniszakken met in stukken gehakte lichamen.
De vooraanstaande parlementariër van de Mexicaanse staat Guerrero, Armando Chavarría, werd diezelfde dag voor de deur van zijn huis doodgeschoten. Chavarria was tot vorig jaar minister van Binnenlandse Zaken van de staat en de gedoodverfde kandidaat voor het gouverneurschap bij de volgende verkiezingen. Hij behoorde tot de PRD, die de staat Guerrero al jaren bestuurt.
Chavarría werd met kogels doorzeefd toen hij in zijn auto wilde stappen in Chilpancingo, de hoofdstad op honderd kilometer van Acapulco. Guerrero is het toneel van een verbeten oorlog tussen de drugskartels van Beltrán Leyva en ’De Familie’.
In de aanhoudende oorlog tussen de drugskartels en het leger en de politie zijn dit jaar al meer dan 4000 personen gedood. Donderdag was een gemiddelde dag in de met extreem geweld gevoerde strijd: Chavarría was een van de 21 ‘geëxecuteerden’.
Bovendien heeft de oorlog zich uitgebreid over het hele Mexicaanse grondgebied. De slachtoffers, onder wie vier politieagenten, vielen in zes staten.
De enige die optimistisch blijft over de uitkomst is de regering van president Calderón. Het ministerie van Binnenlandse Zaken roemde donderdag nog de resultaten van het Nationaal Veiligheidsakkoord dat een jaar geleden werd gesloten door de federale overheid met de 32 deelstaten.
Ook de procureur-generaal van de noordelijke staat Chihuahua ziet vooruitgang, al geeft zij toe dat er pas een einde aan het geweld komt als het leger de kopstukken van de kartels oppakt. Alleen al in de grensstad Ciudad Juarez worden gemiddeld tien personen per dag geëxecuteerd. Er is bovendien toenemende kritiek op het optreden van het leger. President Calderón heeft 50 duizend soldaten ingezet, die zich herhaaldelijk schuldig maken aan het schenden van mensenrechten.
In de VS, die hun burgers opnieuw hebben opgeroepen niet naar Chihuahua te reizen, zijn nieuwe aanklachten geformuleerd tegen meer dan 40 Mexicaanse topcriminelen. Onder hen de leiders van het kartel van Sinaloa die de afgelopen 20 jaar 200 ton cocaïne de VS zouden hebben binnen gesmokkeld. Ze zouden bijna 6 miljard dollar hebben teruggesluisd naar Mexico.
Bovenaan de lijst staat Joaquín Guzmán, bijgenaamd ‘het Kleintje’. Hij staat sinds begin dit jaar ook op de Forbes-lijst van de rijkste mensen op aarde. Guzmánzou een aantal Midden-Amerikaanse landen, zoals Guatemala en Honduras, aan zijn ‘invloedssfeer’ hebben toegevoegd.