Drugshandel wordt steeds mobieler

Drugs worden steeds vaker verhandeld via looproutes, en steeds minder vanuit stedelijke centra of drugspanden. Dat maakt een andere en meer mobiele aanpak van de drugsoverlast nodig....

ANP

Voor Maastricht is dit alvast aanleiding om mobiele camera's aan te brengen om verplaatsing van de handel te kunnen volgen, zei burgemeester G. Leers van Maastricht. De burgemeesters van de Zuid-Limburgse gemeenten overlegden vrijdag met de politie hoe ze de mobiele drugscriminaliteit hard en effectief kunnen aanpakken.

Duidelijk werd dat dit Euregionaal moet gebeuren, omdat een harde aanpak in Heerlen of Maastricht alleen leidt tot tijdelijke verplaatsing van de drugscriminaliteit naar Luik of Aken. De burgemeesters voelen zich in deze door Den Haag in de steek gelaten. Er zijn te weinig middelen, mogelijkheden en gelden om de drugscriminelen hard aan te kunnen pakken.

Volgens Leers is Zuid Limburg hét concentratiepunt van de drugshandel in de wijde Europese regio.

Van alle arrestaties die de politie in 2003 landelijk verichtte, was 5,5 procent drugsgerelateerd. In 2001 lag dat percentage nog op 4,4. In Limburg steeg dat percentage drugsgerelateerde aanhoudingen in diezelfde periode van 14 naar 17. Zuid-Limburg wordt jaarlijks bezocht door 2,5 miljoen drugstoeristen, dat is 10 procent van het totale aantal toeristen in de regio. Daardoor concentreert zich steeds meer zware criminaliteit in de regio. 'Er komen mensen van 800 kilometer ver hierheen, en echt niet om twee sigaretten te roken', zei Leers. 'Ze komen hier kilo's drugs tegelijk afhalen'.

Leers wees erop, dat Franse criminelen zich in toenemende mate in het Franstalige Luik, vlak ten zuiden van Maastricht, vestigen. Ze voeren daar inkoopkantoren van drugs voor Franse klanten, en die drugs slaan ze in Maastricht in. Dit soort zaken maakt een grensoverschrijdende aanpak dringend nodig, aldus de Zuid-Limburgse burgemeesters.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden