Drugsgebruik verraden of niet?

Wat zou u doen?

Het nichtje van een goede vriend vertelde me in vertrouwen dat zij tijdens het uitgaan weleens harddrugs gebruikt, omdat iedereen dat doet en zij anders de enige is die niet meedoet. Ik ben erg geschrokken en probeer haar duidelijk te maken dat harddrugs echt gevaarlijk zijn. Volgens haar valt dat wel mee. Ik ben de enige die het nu weet. Ik wil niet dat ze kapotgaat aan de drugs. Moet ik het toch tegen mijn vriend zeggen, hoewel ze zei dat ik het niet mag doorvertellen? Of zal ik hopen dat ze er zelf mee stopt?

Man (20), naam bij de redactie bekend.

MOEDIGE STAP

Ten eerste moet u het niet doorvertellen. Dat meisje neemt een moedige stap door u in vertrouwen te nemen. Het zit haar dwars, anders had ze niets gezegd. Vertel haar over de gevaren, maar veroordeel haar niet. Experimenteren is oké en zou ik zeker aanbevelen, dan weet je tenminste waarover het gaat. Toch is het punt hier meer dat ze in een soort groepsdruk die drugs neemt. Bespreek met haar wat zij voelt wanneer ze onder invloed is en bespreek de kater na afloop, dan kan ze zelf de balans opmaken. Ze moet de keuze hebben iets wel of niet te doen, onafhankelijk van wat de 'rest' doet. Dat geldt ook voor haar keuze om u in vertrouwen te nemen, zij kiest aan wie ze het vertelt, niet u.

Jaap Vreeke (21), Brussel

NIET IEDEREEN

De vraag is: hoe hecht ben je met dit meisje? Verraden zal ervoor zorgen dat zij jou misschien niet meer iets toevertrouwt, maar is dit erg? Dat zij het aan jou vertelt, geeft aan dat ze haar verhaal kwijt moet, omdat het wellicht aan haar geweten knaagt. Nodig haar uit met jou en je vrienden te gaan stappen. Laat haar ervaren dat niet iedereen drugs gebruikt en dat je met vrienden onder elkaar ook niet hoeft mee te doen met de rest, maar je eigen mening mag hebben.

Saskia Wielenga (37) Oosterbeek

JIJ OF IK

De zoon van een kennis gebruikte cocaïne. Zijn zusje vond een zakje en stelde haar broer voor de keuze: 'Vertel jij het onze ouders of doe ik het?' Ze spraken af dat hij het binnen een week zou vertellen. Hij deed dat niet, waarop het zusje de ouders, in zijn bijzijn, inlichtte. Deze namen maatregelen: naar de huisarts, gesprekken met zijn vrienden en de vakantie met vrienden werd geannuleerd. Door de huisarts werd hij doorverwezen naar een psycholoog. We zijn bijna een jaar verder. De jongen is sterker, zelfbewuster. Hij gaat weer uit en kan door de therapie de groepsdruk weerstaan. Hij is zijn zusje heel dankbaar dat ze hem open en eerlijk geholpen heeft.

Annemiek Bakers (65), 's Gravenmoer

BEÏNVLOEDBAAR

Van wat ik lees, is deze vrouw makkelijk beïnvloedbaar en heeft ze een hoger risico op een serieuze drugverslaving. U kunt haar beter irriteren en ervoor zorgen dat ze hulp krijgt, dan dat ze bezwijkt aan de drugs. Ja, het is voor haar misschien verraad, maar ze zal u in de toekomst dankbaar zijn. Besluit u niks te ondernemen, dan zal uw vriend er vroeg of laat achterkomen. Zoiets achterhouden is óók verraad voor hem. Onthoud: gezondheid gaat voor vriendschap.

Sterre van Wierst (18), Almere

Over twee weken: Kun je het maken niet naar familiebijeenkomsten te gaan?

Mijn familie is een hechte club mensen die elkaar vaak zien. Ik woon aan de andere kant van het land en zie ze niet vaker dan twee keer per jaar. Ik heb daar ook geen behoefte aan. De gesprekken zijn altijd hetzelfde en blijven oppervlakkig. Wat moet ik doen bij de volgende familiebijeenkomst? Eigenlijk wil ik niet gaan, het is een lange reis en een sociale struggle. Moet ik elk jaar een nieuwe reden bedenken of moet ik zeggen dat ik geen behoefte heb aan deze bijeenkomsten?

Man (26), Nijmegen, naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 13 februari 2017 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.