'Drugs worden steeds goedkoper en beter'

Drugs zijn de afgelopen decennia wereldwijd steeds goedkoper geworden en van betere kwaliteit, stellen wetenschappers vast. Die bevinding laat volgens hen zien dat de internationale strijd tegen drugs is mislukt.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE BEN VAN RAAIJ

AMSTERDAM - De onderzoekers keken in opdracht van het International Centre for Science in Drug Policy naar overheidsstatistieken uit zeven landen waarin de straatprijzen en mate van zuiverheid van drugs (cannabis, cocaïne en opiaten, zoals heroïne) worden vastgelegd voor de periode van 1990 tot nu.

Ze ontdekten dat in de Verenigde Staten de straatprijzen van heroïne, cocaïne en cannabis (gecorrigeerd voor inflatie en mate van zuiverheid) tussen 1990 en 2007 met respectievelijk 81 procent, 80 en 96 procent zijn afgenomen. De zuiverheid van de drugs steeg met respectievelijk 60, 11 en 161 procent.

In Europa signaleren ze dezelfde trends. De prijzen van opiaten en cocaïne daalden met 74 en 51 procent. Australië vertoont hetzelfde beeld: cocaïne min 14 procent, heroïne en cannabis min 49 procent (2000-'10).

De hoeveelheden inbeslaggenomen drugs zijn sinds 1990 wereldwijd aanzienlijk toegenomen, schrijven de onderzoekers in hun rapport, dat is gepubliceerd in het tijdschrift British Medical Journal Open.

De onderzoekers constateren niettemin dat de internationale pogingen om de productie en handel in drugs aan banden te leggen, zijn mislukt.

'We kunnen het beleid beter concentreren op volksgezondheid en veiligheid, en drugsgebruik gaan beschouwen als een volksgezondheidsvraagstuk in plaats van criminaliteit', zei onderzoeker Evan Wood tegen de BBC.

Als het niet lukt het drugsaanbod terug te dringen, worden verslavingszorg en andere vormen van schadebeperking belangrijker, aldus Wood.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden