Drugs op recept

HET Nederlandse drugsbeleid is niet alleen omstreden, vanwege de gedoogde verkoop van nederwiet en hasj, maar geniet internationaal ook enige faam....

Omdat deze programma's niet voor alle junks succesvol zijn, wordt een medisch experiment voorbereid waarin verslaafden heroïne krijgen. Het idee is dat dit kan leiden tot stabilisering van hun fysieke en mentale conditie, waardoor hun kans op een geordend bestaan wordt vergroot en sommigen wellicht rijp worden voor een afkickprogramma.

Het gaat nadrukkelijk om een experiment en niet om de sluipende introductie van vrije heroïneverstrekking. Elders zijn vergelijkbare experimenten gedaan (Zwitserland), gaande (Australië) of in voorbereiding (België, Luxemburg). De opzet van het Nederlandse onderzoek wordt, of is, aan verschillende fora van (internationale) deskundigen voorgelegd, waaronder de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO).

Des te merkwaardiger is de koudwatervrees die CDA en VVD bevangt nu de Kamer binnenkort haar zegen aan het onderzoek moet geven. Zij willen het aantal proefpersonen terugbrengen van 750 naar 100 vanwege de te verwachten overlast. Dat argument is gekunsteld omdat de betrokken gemeenten die vrees niet delen. Maar daarbij komt dat vermindering van het aantal proefpersonen de wetenschappelijke waarde van het experiment onderuit haalt.

CDA en VVD zullen dan ook een keus moeten maken. Het zou jammer zijn als zij zich tegen het experiment keren, maar dat is in elk geval een verdedigbare politieke keuze. Maar wat niet kan, is dat de Kamer uit populistische overwegingen gaat dokteren aan een wetenschappelijk experiment.

Minister Borst zal dat ook niet aanvaarden. Zij volgt waar het om 'drugs op recept' gaat trouwens toch een verantwoordelijke lijn. Zo keerde zij zich onlangs tegen de verstrekking van wiet als medicijn. Het is weliswaar niet uitgesloten dat er in marihuana stoffen zitten waar sommige patiënten baat bij hebben, aangetoond is dat allerminst.

Ook hier is - met spoed overigens - onderzoek op zijn plaats. Tot de uitkomsten daarvan bekend zijn, horen apothekers en artsen dus ook zeer terughoudend te zijn bij het voorschrijven van wiet als medicijn. Van vergoeding door de verzekering kan al helemaal geen sprake zijn. Patiënten die menen echt niet zonder te kunnen, moeten nog maar even voor eigen rekening bij de koffieshop langs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden