Drugs dumpen? Ze zitten in 't slipje

De organisatoren hebben de oorlog verklaard aan drugs op zomerfestivals. Maar wie z'n pillen in zijn onderbroek stopt, komt zo langs de beveiliging.

AMSTELVEEN - Op het dancefestival A Day at the Park in het Amsterdamse bos doopt Lukas (28) voor het grote podium zijn fietssleutel in een papieren zakje met cocaïne. Hij snuift het witte poeder van zijn sleutel af, doet het zakje terug in zijn broekzak en feest verder.


De containers bij de ingang met het bordje 'Dit is een zero-tolerance evenement. Dump hier je drugs', is hij doodleuk voorbijgelopen. Zijn zakje cocaïne had Lukas vooraf in zijn schoen verstopt. 'Ik had het net zo goed in mijn broekzak kunnen stoppen', zegt hij. 'Daar keken ze namelijk ook niet.'


Met de zomer is het festivalseizoen losgebarsten. Extrema Outdoor, Pitch, Awakenings festival, Solar, Lowlands. Elk weekeinde is het ergens in Nederland wel raak. Op al die evenementen zijn zowel softdrugs als harddrugs verboden. Wie betrapt wordt op bezit of gebruik, wordt weggestuurd. Gaat het om harddrugs, dan wordt de bezoeker overgedragen aan de politie.


Ook de gemeente Amstelveen, die de vergunning voor festivals in het Amsterdamse Bos verstrekt, zegt geen clementie te hebben. Volgens beveiligingsbedrijf To Serve and Protect is Amstelveen op dit punt de strengste gemeente van Nederland. Op internet stonden waarschuwingen. En voorafgaand aan het festival, vorig weekend, speurden drugshonden het terrein af op zoek naar begraven drugsvoorraden.


Bij de ingang worden tassen overhoop gehaald en er lopen beveiligers en politieagenten rond op het festivalterrein. Waar vroeger de drugs in gebruikershoeveelheden getolereerd werden, is nu geen pil of joint meer toestaan. 'Er mogen geen drugs aanwezig zijn', zegt een woordvoerder van de gemeente Amstelveen.


Toch zijn die drugs er wel. Hoe kan dat?


Creatieve smokkeltrucs zijn eigenlijk niet nodig: de sok is als verstopplek vaak goed genoeg. 'Je kunt niet 20 duizend man hun schoenen en sokken laten uitdoen', zegt Marvin Irion van To Serve and Protect. Zijn bedrijf voert controles uit op allerlei festivals en evenementen.


Intieme delen

De schoen is een bekende verstopplek voor de gebruikers, maar werkt niet voor alle drugs. 'Pillen kun je er beter niet in doen', zegt een 24-jarige jongen uit Amsterdam, die niet met zijn naam in de krant wil.


'Dan kun je ze per ongeluk vertrappen.' Hij stopt zijn drugs steevast in zijn onderbroek. Een slimme plek. 'We mogen niet bij de intieme delen voelen', zegt beveiliger Irion. 'We kunnen langs de lies voelen, maar niet in het kruis. Als een man drugs bij zijn ballen verstopt, vinden we het niet.'


Ook een meisje van 22 verstopte haar plastic zakje met xtc-pillen voorafgaand aan het festival in haar onderbroek. Het is de negende keer dat ze pillen meeneemt op een festival en ze is nog nooit gepakt. Eenmaal binnen gaat ze naar de wc, waar ze het kleine plastic zakje gewoon weer in haar tas stopt. De pillen neemt ze zo onopvallend mogelijk in op het festivalterrein, tussen andere mensen.


De beveiligers fouilleren alle bezoekers. Dat duurt gemiddeld zo'n 10 tot 15 seconden per bezoeker. Sommige beveiligers vragen aan de bezoekers om hun telefoon aan te doen. Als hij niet aangaat, zit er in plaats van een batterij misschien iets anders in, verklaren ze. Alle telefoons staan aan. 'De mensen die drugs naar binnen willen nemen, hebben allang weer iets anders verzonnen', zegt een beveiligster.


Drugshonden

Het lukt niet alle bezoekers om de beveiligers te misleiden. 'Als iemand zich raar gedraagt en bijvoorbeeld in zijn kruis graait, dragen we hem over aan de politie', zegt Irion. 'Die mag wel op de intiemer plekken controleren.'


Een controle met drugshonden zou meer drugsgebruikers traceren. 'Onze honden ruiken alle drugs', zegt Ed Kraszewski van het KLPD. Een aantal jaren geleden werden die honden ook ingezet bij de controles op festivals in Amsterdam en bijvoorbeeld bij Lowlands, vertelt een woordvoerder van de politie Amsterdam-Amstelland.


Toch zijn ze daar in de meeste gemeenten mee gestopt, omdat de maatregelen disproportioneel waren, aldus de woordvoerder. 'We deden een grootschalige drugscontrole. Dan werden de mensen aangehouden, omdat ze één pilletje bij zich hadden. Dat staat niet in verhouding tot elkaar.'


'Een feest zonder drugs is niet haalbaar', concludeert beveiliger Marvin Irion. 'Wij zitten als beveiligingsorganisatie tussen twee vuren. De gemeente wil dat we heel strak visiteren, maar tegelijkertijd staat 20 duizend man te wachten en wil de organisatie dat we zo snel mogelijk werken.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden