Droom van 'de jongens' in één klap aan diggelen

Als de uitslag op het grote projectiescherm verschijnt, strijden op het gezicht van Marijke van Hees aarzeling en vreugde om voorrang....

Van onze verslaggeefster

UTRECHT

'Ons hart gaat uit naar de jongens, ons verstand kiest de vrouw', had de Friese afgevaardigde Joop van de Berg luttele minuten eerder gezegd. Hij kon toen nog niet weten hoezeer hij de stemming van het PvdA- congres vertolkte. Alle stemadviezen van prominente PvdA'ers ten spijt, kiezen de afgevaardigden de persoon die uit hun midden is opgestaan.

En masse zijn ze zaterdag aanwezig op het congres in Utrecht, om hun nieuwe voorzitter aan te wijzen. Voor het eerst sinds jaren valt er ook iets te kiezen. Het bestuurslid Van Hees neemt het op tegen 'de jongens', B & B, het duo Lennart Booij en Erik van Bruggen, de oprichters van de vernieuwingsbeweging Niet Nix.

Met een druk op de knop wordt het oordeel beslecht en wint Van Hees overtuigend met bijna twee keer zoveel stemmen als 'de jongens'.

De klap komt hard aan. Jonge PvdA'ers zijn woedend en in tranen. In een eerste emotionele reactie dreigen ze hun lidmaatschap op te zeggen, maar welhaast sneller wordt die verklaring weer tegengesproken. 'We komen terug met Niet Nix, het is nu belangrijker dan ooit', zegt Van Bruggen.

Als Van Hees het congres belooft nog voor de zomervakantie conferenties te zullen organiseren over WAO en asielzoekers, schieten Booij en Van Bruggen, zwart campagnekostuum met rode roos in het knoopsgat, de congreszaal uit, achtervolgd door tv-camera's. In de wandelgangen en oog in oog met hun medestanders komen de tranen.

Er zijn troostende armen en schouderklopjes, er is woede en ongeloof. 'We wisten dat het spannend zou worden, maar we hadden het gevoel dat we het zouden redden.' Bitter: 'Het congres heeft gestemd voor continuïteit, de verandering niet aangedurfd.'

Wekenlang voerden de kandidaten campagne in de afdelingen, van Groningen tot Limburg. Dankbaar was de gemiddelde PvdA'er 'de jongens' ervoor, omdat er eindelijk weer eens kon worden gediscussieerd over de toekomst van de partij. Maar hun imago van 'randstedelijke yuppen' met 'te driftige plannen' die 'werden geparachuteerd door het partijkader' wisten ze niet te slechten.

Als het congres ijverig verder werkt aan notities over de PvdA in de volgende eeuw en de partijbeginselen, wordt in de wandelgangen ook de partijtop als de grote verliezer aangewezen. Immers ook het kader had, met zijn voorkeur voor het duo, de kloof tussen top en afdelingen niet willen zien. 'Het gewone PvdA-lid is te lang genegeerd. We kregen verandering na verandering te slikken. Nu willen we even rust in de tent en iemand die de afdelingen begrijpt', zegt een afgevaardigde.

'Het is buitengewoon sneu en meer dan dat voor de jongens dat ze zijn afgewezen', zegt leider Kok in zijn toespraak tot het congres. Van Hees, die hij als eerste feliciteert met haar benoeming, biedt hij zijn 'volledige samenwerking' aan.

Booij is dan al vertrokken, Van Bruggen zit weer tussen de congresgangers en een uitgeputte partijvoorzitter Van Hees verzamelt onder het toeziend oog van haar campagneteam bloemen en felicitaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden