Droog

AAF BRANDT CORSTIUS

Zonder dat u of ik het wisten, zijn de talentenjachten op tv gewoon doorgegaan. Ze zijn niet per se geëvolueerd; nog steeds zien we 16-jarige jongens met een onhandig overhangende zijlok in een lederen camouflageprinttuxedo regels als 'So we can build through this destruction' belten waarop het publiek, allemaal 16-jarige meisjes in dezelfde outfits, uit haar massale dak gaat.

Ja, dat is nog steeds gaande, alleen hoor je er niets meer over. Zoals het vroeger, in het begin van de 21ste eeuw ging, is het niet meer zo dat volstrekt onbekende tieners met ongeschikte namen voor het artiestendom - Sharon Kips, Lisa Hordijk - na het winnen van zo'n show automatisch de grote sterren van Nederland worden.

Ik viel vrijdag weer eens in een eeuwigdurende 'liveshow', en zag iets opmerkelijks. De jury. Hij wordt beter. De ietwat griezelige Stacey Rookhuizen is afgevoerd en Eric van Tijn ook, nadat hij net iets te treffend door Carlo Boszhard geïmiteerd was en eigenlijk zichzelf niet meer kon zijn zonder satirisch te lijken.

In plaats daarvan treffen we nu high culture-types als Candy Dulfer en Ali B op de X-Factor-bank, naast de twee die je niet van die bank afkrijgt: Angela Groothuizen - weggeschoven door The Voice en gehalveerd door WeightWatchers - en, uiteraard, Gordon.

Angela en Gordon doen hun ding - Angela moedert, Gordon valsenicht - maar Candy en Ali kijken met frisse ogen naar de frisse tieners die de zoveelste cover zingen. En zeggen eerlijke dingen. Shockerend.

Zo moest de jury weer eens langdurig luisteren naar een lieve, rijkelijk begelde jongen (Adriaan, 16, eerstejaars Herman Brood Academie) die vol goede bedoelingen maar zonder enig idee Where Is The Love van The Black Eyed Peas zong. Er was door coach Angela al vastgesteld dat hij geen kennis van de Engelse taal bezat, dus misschien kwam het daardoor dat hij, als ware het Kortjakje, puur fonetisch een vrij ingewikkelde tekst over de CIA, terrorisme en straatbendes afratelde. Bij een regel over de KKK werd er een seconde op Angela ingezoomd, en zag je haar, vrolijk deinend en met een grote, bemoedigende glimlach 'KKK!' meeroepen.

Maar toen kwam Ali, en die zei dat het gewoon niet kon. 'De Bloods en de Crips en de KKK - als je dat soort woorden zingt, moet je het net zo dramatisch brengen. En nu sta je er een beetje droog bij met grote woorden.'

Een beetje droog met grote woorden. Vrij adequaat samengevat het probleem van tieners die zingen op tv.

Waarop moedercoach Angela haar talent verdedigde: 'Hij is van de week 17 geworden, hè?' Net 17. Vrij adequaat samengevat het probleem van tieners die liedjes zingen op tv.

Misschien moeten ze de talentenjachten toch maar afschaffen, maar ik denk dat dat moment nog niet is aangebroken.

WiBra

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden