Nieuws

Droogte veroorzaakte vorig jaar in Europa veel meer schade dan superstorm Eunice

Geen storm en regen, maar droogte heeft vorig jaar de meeste schade aangericht in Europa. De lange droge periodes in de zomer van 2022 leidden tot bijna 21 miljard euro schade in de landbouw en aan gebouwen en wegen.

Marc van den Eerenbeemt
Een omgevallen boom op een Amsterdamse gracht na storm Eunice. Beeld Joris van Gennip
Een omgevallen boom op een Amsterdamse gracht na storm Eunice.Beeld Joris van Gennip

Dat meldt de internationale risico- en verzekeringsadviseur Aon in zijn jaarlijkse rapportage over weer, klimaat en rampen. Van de Europese miljardenschade door droogte werd bijna 3 miljard euro vergoed door verzekeringsbedrijven.

Eunice was in Europa met 4,2 miljard euro schade de zwaarste storm. Van dat bedrag was 3,2 miljard verzekerd. Deze storm (volgens het KNMI een van de zwaarste van de afgelopen vijftig jaar) trok in februari van het Verenigd Koninkrijk door Nederland en Duitsland naar Polen. In elk land overleden mensen door het natuurgeweld.

Slachtoffers hittegolven

Wereldwijd kwamen vorig jaar ruim 31 duizend mensen om het leven als gevolg van natuurrampen, becijferde consultant Aon. Dat is minder dan de helft van het jaargemiddelde van deze eeuw, dat is ruim 73 duizend. Ongeveer tweederde van de sterfgevallen (ruim 19 duizend) betrof slachtoffers van de hittegolven in Europa in juni en juli. Als gevolg van aardbevingen stierven bijna 1.200 mensen in Afghanistan en Pakistan.

Tropische cyclonen richtten vorig jaar wereldwijd de meeste schade aan, aldus Aon. In 2002 waren zij goed voor een schadebedrag van 102 miljard euro. Daarna volgen overstromingen (62 miljard) en droogte (51 miljard). In Spanje werd vorig jaar in Europa het grootste gebied verwoest door bosbranden: 316 duizend hectare. In Roemenië was dat 163 duizend hectare en in Portugal 112 duizend hectare. Alleen in 2017, toen Portugal ook al forse verliezen leed, verloor het continent deze eeuw meer bosgebied aan vlammen dan afgelopen jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden