Droogte in Noord-Korea: 'Ergste in honderd jaar'

'De ergste droogte in honderd jaar', zo noemt Noord-Korea de droogte waardoor het land wordt getroffen. De extreme weersomstandigheden kunnen leiden tot een vergroting van het voedseltekort. Volgens de VN wordt nu al bijna een op drie Noord-Koreaanse kinderen onder de vijf jaar belemmerd in zijn groei vanwege slechte voeding.

Redactie
Landbouwveld nabij Pyongyang, Noord-Korea. Beeld reuters
Landbouwveld nabij Pyongyang, Noord-Korea.Beeld reuters

In de jaren 90 werd Noord-Korea ernstig al eens getroffen door een hongersnood. Sindsdien krijgt het internationale hulp voor zijn voedselvoorziening. De laatste jaren is deze hulp echter afgebrokkeld omdat de regering geen toezicht op de voedseldistributie toestaat en vanwege de omgang met humanitaire hulpverleners.

Het Noord-Koreaanse persbureau KNCA meldt dat de rijstvelden opdrogen vanwege een gebrek aan regen. Rijst moet deels onder water staan om te kunnen groeien. 'De ergste droogte in 100 jaar heeft vernietigende gevolgen voor de landbouwindustrie', aldus KNCA.

Rijstveld in de zuidelijke Phyongan provincie in 2012. Beeld ap
Rijstveld in de zuidelijke Phyongan provincie in 2012.Beeld ap

Aanpak van de droogte

Noord-Korea heeft een campagne opgezet waarmee ze burgers wil aanmoedigen op de boerderij te komen helpen. Mobiele waterpompen en langere waterpijpen worden ingezet om de irrigatie van de rijstvelden alsnog mogelijk te maken.

'Boeren hebben training gehad in productietechnieken waarbij zo weinig mogelijk of geen water nodig is om rijst te verbouwen', zegt Linda Lewis van het American Friends Service Committee, een groep die landbouwprojecten in het land steunt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden