Drones

De politie zet steeds vaker drones in, kleine vliegtuigjes of helikopters met een camera die ons in de gaten houdt. Volgens Gerard Schouw van D66 komt het zo vaak voor, dat het erop begint te lijken dat elke burger een verdachte is. Terwijl wij onschuldig zijn tot het tegendeel is bewezen. Bijvoorbeeld door een drone.


We kennen de drone vooral uit Pakistan en Afghanistan, waar onbemande vliegtuigjes van het Amerikaanse leger, bestuurd vanaf bases in de VS, nietsvermoedende terroristen en hun entourage van de wereld schieten.


Maar een even interessante ontwikkeling - en eentje met grote implicaties - is die van de huis-tuin-en-keukendrone, nu nog vooral gebruikt door de politie, maar voor onder de 300 euro ook al te koop in de betere speelgoedzaak.


Dertien dagen geleden publiceerde nrc.next een verhaal over het toenemende gebruik van drones, maar daar kraaide toen nog geen haan naar. Nederland was nog niet rijp voor nieuws over de drones - of er was te veel ander nieuws. Maar na nieuwe publicaties barstte gisteren de bom: de Tweede Kamer sprak haar zorgen uit over het gebruik van de drone en Schouw stelde vragen aan minister Opstelten.


De drone heeft grote voordelen. In de Friese stad Harlingen was vorig jaar bijvoorbeeld sprake van een ware inbraakgolf. In december en februari zette de politie een Raven RQ 11B-drone in om de inbrekers op heterdaad te betrappen. Dankzij de drone werden drie insluipers gearresteerd.


Zo vliegen er de laatste tijd boven diverse steden drones, in de meeste gevallen weten we niet waarom.


Het voordeel van nieuwe technologie is dat je die kunt inzetten om de samenleving veiliger te maken. Het nadeel is dat dit meestal ook gebeurt en wel op grote schaal. Zeker bij ons. Zo werd in Nederland door politie en geheime diensten zo enthousiast gereageerd op de ontdekking dat je telefoons kunt aftappen, dat we nu het meest afgeluisterde volk op aarde zijn. En als je niet wordt afgeluisterd, word je wel gefilmd door een bewakingscamera.


Of, sinds kort, door een drone dus.


Onder het motto 'ik heb niks te verbergen' raken de meeste Nederlanders niet erg opgewonden van nieuwe technologie en de inbreuk op de privacy die er het gevolg van kan zijn. We hechten niet zo aan privacy - we staan er in heel Europa om bekend dat we de gordijnen hier 's avonds gewoon open laten. De gangbare verklaring daarvoor luidt dat we iedereen willen laten zien dat we niks te verbergen hebben.


Wie hier zeurt over privacy, heeft zeker iets te verbergen.


Het zal dus niet lang meer duren voor het hier wemelt van de drones. Agenten zie je straks niet meer op straat; die zitten ergens achter een scherm de boel in de gaten te houden. Drones maken nu nog lawaai, maar spoedig zijn ze geluidloos. Ze zijn nu nog groot, maar Rejo Zenger van de burgerrechtenbeweging Bits of Freedom voorspelt dat er binnenkort drones zullen rondvliegen 'ter grootte van een vingernagel', onhoorbaar en bijna onzichtbaar.


Straks is de vlieg op de muur een drone, bestuurd door een hightech-inbreker, je ex of Albert Verlinde.


In 2011 opperden PvdA, CDA, CU en SGP in de Tweede Kamer gebruik van militaire drones voor de binnenlandse veiligheid. Dat gebeurt nu. Bovendien zagen ze graag de aanschaf, in 2017, van vier drones waarmee vanaf 5 tot 15 kilometer een oogje in het zeil kan worden gehouden.


De mogelijkheden zijn onbegrensd, ten goede en ten kwade. De vraag is weer: hoe hou je technologie in toom?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden