Drone VS doodt leider Al Qaida

Een van de leiders van Al Qaida, Abu Yahya al-Libi, is gedood bij een Amerikaanse aanval met een onbemand vliegtuigje in het noordwesten van Pakistan. Amerikaanse en Pakistaanse functionarissen hebben dat dinsdag meegedeeld.

NYTAP en REUTERS

WASHINGTON/ISLAMABAD - Libi (echte naam: Mohamed Hassan Qaid) werd veelal omschreven als de 'nummer 2' van de organisatie, na Ayman al-Zawahri, de Egyptische arts die de leiding van de terreurorganisatie overnam na de dood van Osama bin Laden. De actie tegen Libi is de succesvolste operatie tegen Al Qaida sinds de aanval in mei vorig jaar op de schuilplaats van Bin Laden.

Libi, die waarschijnlijk tegen de 50 liep, was volgens de Amerikaanse zegsman 'een van de meest ervaren en veelzijdige' leiders van Al Qaida en zou een belangrijke rol hebben gespeeld in het voorbereiden van acties tegen westerse doelen. Libi was een Libische geestelijke met een opleiding als scheikundige. Hij was de afgelopen jaren enkele malen te zien in videoboodschappen van Al Qaida.

De droneaanval had maandag plaats in een dorpje nabij Mir Ali, de hoofdstad van het Pakistaanse district Noord-Waziristan. Ook vijftien anderen zijn volgens Pakistaanse bronnen bij de actie omgekomen. Of dat ook militanten waren, is niet duidelijk. Andere bronnen spraken van zeven gedode medestrijders.

Volgens sommige analisten hoeft de dood van Libi niet rampzalig te zijn voor Al Qaida. De voornaamste rol van de organisatie is tegenwoordig niet het beramen van acties, maar het inspireren van zelfstandige terreurgroepen. 'Het maakt niet veel uit voor de organisatie, zolang Zawahri maar in leven blijft', zegt Imtiaz Gul, auteur van The Most Dangerous Place, een boek over het Afghaans-Pakistaanse grensgebied.

De Amerikaanse dronecampagne, begonnen onder president George Bush en verhevigd door zijn opvolger Barack Obama, heeft van het tribale grensgebied gevaarlijk terrein gemaakt voor terroristen.

Het succes van de actie maandag kan voedsel geven aan het argument van de Amerikaanse regering dat de onbemande vliegtuigjes een zeer effectief wapen vormen tegen de militanten in de bergachtige grensregio.

Een Pakistaanse functionaris zei echter dat de dood van Libi niets zal veranderen aan het verzet van zijn land tegen de dronecampagne. 'Praktisch gesproken zijn de drones een groot succes. Maar strategisch gezien een enorm verlies. Ze creëren meer polarisatie en meer vijanden en ze zijn een aanval op onze soevereiniteit. We hebben de Amerikanen altijd gezegd dat als iemand die aanvallen moet uitvoeren, wij dat zijn.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden