Drone-video's: de nieuwe Russische tool op het Syrische strijdveld

Sinds de Russen ruim een maand geleden begonnen met hun militaire interventie in Syrië, verschijnen er op YouTube bijna dagelijks gelikte drone-filmpjes die de laatste ontwikkelingen op het strijdveld duiden. Het helpt, zo blijkt uit opiniepeilingen. De Russen staan een stuk welwillender tegenover de luchtaanvallen dan een aantal weken geleden en Poetin is populairder dan ooit.

Irene de Zwaan

De filmpjes zijn van hoge kwaliteit en vormen een schril contrast met de amateuristische beelden die de oppositie doorgaans op YouTube plaatst. Geen schokkerige weergave van rebellen die een mortiergranaat afvuren, maar kristalheldere beelden vanuit een drone gefilmd.

Neem het filmpje dat maandag online verscheen: te zien is hoe Jobar, een buitenwijk van Damascus, wordt aangevallen door Syrische regeringstroepen die - zo luidt het onderschrift - 'terroristen' aanvallen. Tanks rijden door de straten, militairen rennen over straat, rookpluimen stijgen op en zo nu en dan vliegt er een helikopter door het beeld. 'De zon is door de explosies niet zichtbaar', staat in het onderschrift. 'Gevechtsvliegtuigen van het Syrische leger, mortieren en artillerie worden ingezet.'

De beelden worden ondersteund door elektronische muziek met een bombastische beat. Door de manier waarop het is gefilmd - vanuit verschillende hoeken en met slow motion-effects - lijkt het alsof je naar een oorlogsgame kijkt in plaats van naar een realistische weergave van het strijdveld in Syrië.

Jobar is een van de wijken waar sinds 2012 hevig wordt gevochten tussen rebellengroepen en Syrische regeringstroepen. Nu laatste troepen sinds vorige maand extra ondersteuning ontvangen van Russische gevechtsvliegtuigen, Iraanse en Libanese Hezbollah-troepen, is de regering een nieuw offensief begonnen om de wijk te heroveren.

In andere video's, die op eenzelfde wijze zijn gefilmd, is te zien hoe Syrische troepen oprukken in Harasta, net als Jobar een buitenwijk van Damascus, en in de bergen van Latakia, waar de Russen een luchtmachtbasis hebben.

(Tekst loopt door onder de video)

null Beeld RussiaWorks
Beeld RussiaWorks
null Beeld RussiaWorks
Beeld RussiaWorks

Persconferenties

De video's zijn online geplaatst door het bedrijf RussiaWorks, dat sterke banden heeft met het Kremlin en gespecialiseerd is in drone-video's. De beelden zijn onder meer uitgezonden door de staatszender VGTRK en Russian Insider, een - volgens de makers - onafhankelijk nieuwsplatform dat de leugens in westerse media wil ontkrachten en 'feitelijke journalistiek' wil brengen. De beelden worden ook door het ministerie van Defensie ingezet tijdens persconferenties.

Het ministerie kreeg in 2008 flink wat kritiek te verduren, omdat het niet transparant zou zijn over de oorlogsvoering in Georgië waar Rusland troepen heen stuurde om de Osseten met de Russische nationaliteit te beschermen. Met de militaire interventie in Syrië lijkt het ministerie het anders te willen aanpakken. In de persconferenties, die bijna dagelijks plaatsvinden, wordt standaard gemeld hoeveel aanvallen er plaats hebben gevonden, op welke doelen en hoeveel slachtoffers daarbij zijn gevallen.

(Tekst gaat door onder de video)

Slag in Jobar. Beeld RussiaWorks
Slag in Jobar.Beeld RussiaWorks

Tegenstrijdige berichtgeving

De informatie verschilt wezenlijk van die van de VS, die Rusland ervan beschuldigen vooral gematigde rebellengroepen aan te vallen met het doel om het regime van Assad steviger in het zadel te helpen. Ook zouden er, volgens westerse bronnen, veel burgerslachtoffers vallen bij de Russische aanvallen. Het Kremlin spreekt dit tegen en beweert zich te focussen op doelen van terreurgroep IS en andere 'terroristische organisaties' zoals het aan Al Qaida gelieerde al-Nusra.

Het Britse journalistieke onderzoekcollectief Bellingcat beschuldigt het Russische ministerie van Defensie ervan de video's vanuit Syrië te vervalsen. Zo zou een op beeld getoonde luchtaanval op 3 oktober volgens sattelietbeelden niet op een IS-doel zijn gericht, maar op al-Latamneh - een stad 150 kilometer verderop, waar IS niet actief is. Ook een Russische video van een aanval op IS-bolwerk Raqqa is volgens Bellingcat gefalsificeerd.

In Rusland zelf wordt het aangevoerde bewijs van de successen in Syrië positief opgevat. Halverwege september was nog maar 14 procent van de Russen voorstander van de militaire interventie in Syrië, 8 oktober is dit aantal gestegen naar 72 procent, volgens Levada Centre. En de Russische staatsopiniepeiler VTsIOM berekende dat in oktober 90 procent van de bevolking tevreden was over de president.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden