Dromer, rebel en bon vivant

Waar Pierre Huyskens was, was er ook een rel of een affaire. De gisteren op 77-jarige leeftijd in Roermond aan kanker overleden journalist en publicist was decennia lang een van van de kleurrijkste figuren in de Nederlandse media....

Hij werd door de Volkskrant in 1960 buiten de deur gezet nadat hij bleek te schnabbelen bij een VARA-televisieprogramma – toen nog een doodzonde. Hij wordt in 1972 tot grote woede door De Telegraaf tot hoofdredacteur van de dochter Limburgs Dagblad geparachuteerd, verdwijnt drie jaar later en leidt in de jaren tachtig bij Elseviers Magazine een opstand tegen toenmalig hoofdredacteur Ferry Hoogendijk om zelf weer opzij te worden gezet. En passant richt hij ook nog een wielerploeg op – de Televizier-ploeg van Kees Pellenaars – is prins Carnaval en wordt in 2001 ereburger van Roermond.

Hoewel hij zichzelf omschrijft als dromer, is Huyskens in alle opzichten een journalistieke bon vivant – iemand die in de vroege ochtend graag een glaasje sherry naast zich had staan als hij zijn leesbrilletje opzette en uitgesproken standpunten uitte.

Zijn bourgondische levensstijl heeft veel met zijn katholieke achtergrond te maken. Huyskens wordt geboren in het Middenlimburgse Wessem. Na een opleiding bij de missionarissen volgt hij een cursus katholieke journalistiek, waarna hij achtereenvolgens werkt bij De Orgaan – de spreekbuis van het aartsbisdom – het Utrechts Katholiek Dagblad en vanaf 1954 bij de Volkskrant. Na zijn ontslag daar treedt hij voor de eerste keer in dienst bij Elsevier.

Na uitstapjes bij het omroepblad Televizier en het Limburgs Dagblad keert hij daar terug als verslaggever. In 1982 leidt hij een opstand tegen hoofdredacteur Ferry Hoogendijk, nadat de laatste grote politiek ambities binnen de VVD koestert. Het leidt ertoe dat hij drie jaar later zelf tot hoofdredacteur wordt gebombardeerd. Maar een kongsi van Sytze van der Zee en André Spoor schuift hem opzij. Huyskens wordt freelancer, iets wat hem als beroepsschnabbelaar niet moeilijk zou vallen. Zo schrijft hij folders voor Endemol, een mis in het Maaslands dialect en een klank- en lichtspel voor de lokale kerk.

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden