Dromende vaders

EDITH KOENDERS

Een gelukkig mens zul je niet snel aantreffen in de verhalenbundel Leo, de vrouwenman van Benjamin Burg. Net als in Camera, de bundel waarmee hij (als Bob van der Burg) in 2005 debuteerde, worstelen de mannelijke hoofdpersonen met zichzelf en hun omgeving. Het mislukte huwelijk wordt op vele manieren bezongen.

Bezongen? Ja, want zonder een ongelukkige relatie zou er geen verhaal zijn, zou de man in kwestie geen houvast hebben. Neem Leo uit het titelverhaal. Hij 'wast zijn handen in onschuld, hij is een vrouwenman, geen rokkenjager'. Hij woont samen met Valerie, die twee kinderen heeft van een andere man. Ze heeft er genoeg van hem almaar in de gaten te moeten houden, maar haar jaloezie lijkt eerder een rechtvaardiging dan een obstakel voor zijn gedrag.

Het verhaal is zorgvuldig opgebouwd, met suggestieve details. Burg weet de man met weinig woorden te plaatsen in het decor van diens leven. Jammer is wel dat de bedoelingen te zeer worden benoemd als Leo ten slotte met een fles wijn bij zijn schoonmoeder aanklopt.

Niet te veel, maar evenmin te weinig vertellen, dat is de kunst, er moet iets te raden overblijven. Zij het ook weer niet zo veel dat de clou aan je voorbijgaat. Doorgaans doseert Burg goed. Beheerst en ietwat melancholiek volgt hij de tobbers aan de zijlijn van hun eigen leven.

Falende vaders zijn het ook. Zoals de ik-figuur in 'zwaailichten, draaiende gevaartes' die zijn dochtertjes ophaalt bij hun moeder voor een uitstapje naar de kermis. Hij denkt dat zijn kinderen het gezinsleven minder missen dan hij 'omdat het gezin een droom is van ouders, van vaders vooral (. . . )'.

Die sfeer van gelatenheid en onvermogen maakt Burg voelbaar. Voorzichtig opent hij een deur naar een leven, even gluur je nieuwsgierig naar binnen en zachtjes trekt hij de deur weer dicht.

Benjamin Burg: Leo, de vrouwenman.

Podium; 181 pagina's; € 17,50.

ISBN 978 90 5759 429 8.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden