Drogere zomers en meer wind

De zomers zullen droger worden en de westenwind zal toenemen. Dit zijn de meest opvallende uitkomsten van de vier klimaatscenario’s, die het KNMI voor Nederland in 2050 heeft gemaakt...

Van onze verslaggeefster

Staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat, die dinsdag op de pier van Scheveningen de studie in ontvangst nam, wil inspelen op de gevolgen van het grilliger klimaat. De droogte zal leiden tot watertekorten. ‘Er kan een moment komen dat er snel ingegrepen moet worden’, aldus Schultz.

Prioriteit krijgt het voorkomen dat de bodem van laaggelegen west Nederland inklinkt, omdat dit kan leiden tot scheuren in dijken. Naar uitgedroogde gebieden zal water geleid moeten worden, zoals in de droge zomer van 2003 gebeurde.

De scheepvaart krijgt beperkingen door lage rivierwaterstanden in de zomer. De energiecentrales zullen minder of geen koelwater kunnen gebruiken en zelf watervoorraden moeten aanleggen.

Mogelijk krijgt Schiphol bij toenemende westenwind problemen met aanvliegroutes en moet het banenstelsel van de luchthaven gewijzigd worden, speculeerde de staatssecretaris.

De natuur ontwaakt door eerder intredende lentes met 6 tot 19 dagen. Als de rupsen eerder op het toneel verschijnen dan de jonge vogels uit hun ei komen dan kan dat de vogelstand beïnvloeden. De kans op een elfstedentocht neemt af.

Maar er is ook een gunstig gevolg. Door stijging van de gemiddelde temperatuur van 0,9 tot 2,6 graden Celsius in 2050 (ten opzichte van 1990) hoeven woningen, kantoren en bedrijven minder te stoken.

Er zijn vier klimaatscenario’s gemaakt die variëren van gematigde temperatuurstijging van 1 graad Celsius tot 2 graden Celsius, met daarbinnen varianten met gelijkblijvende wind en toenemende westenwind. De vier scenario’s zijn nodig, omdat er nog onzekerheden zijn over de invloed van wolken en oceanen op het klimaat. Eveneens ongewis is met hoeveel de uitstoot van broeikasgassen die de aarde opwarmen, toeneemt. En dat hangt weer samen met de mate van economische groei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden