Droge koppen

BEREND JAN BOCKTING

Het was een sterk staaltje typecasting, die voor Pleasantville, een film die zich grotendeels in de jaren vijftig afspeelt. De droge koppen van William H. Macy (de legendarische stuntel uit Fargo), Joan Allen en Jeff Daniels zijn geknipt voor een kuis verleden. Voor Tobey Maguire en Reese Witherspoon geldt het ogenschijnlijk minder, maar uiteindelijk dragen zij met hun guitige hoofden de niets om het lijf hebbende komedie die zich uitstekend leent voor een dinsdagavond. Ze spelen een tweeling die vecht om de afstandsbediening van de tv en even later terechtkomt in de tv-serie die een van hen zo graag wilde bekijken. Vooral zus brengt met haar normen en waarden leven in de brave brouwerij. Pleasantville (Gary Ross, 1998), Net 5, 3.05-5.15 uur.

Mission: Impossible II

(John Woo, 2000) Kosten noch moeite werden gespaard om het vervolg op het onbegrijpelijke, maar succesvolle Mission: Impossible (1996) nog spectaculairder te maken. De destijds nog zeer hippe Hong Kong-regisseur John Woo, die zijn naam in Hollywood vestigde met het uitstekende Face/Off, werd aangetrokken om de vele actieballetten te choreograferen. Hoofdrolspeler Tom Cruise produceerde de film en zorgde ervoor dat hij niet slecht betaald kreeg: de klus leverde hem tientallen miljoenen dollars op. Robert Towne mocht opnieuw het scenario schrijven en bedacht een eenvoudiger plot rond een dodelijk virus. Voor de nodige sexappeal werd actrice Thandie Newton ingehuurd. Het resultaat: een gelikt, stijlvol, maar ook wat saai actiespektakel.

Veronica, 20.30-23.00 uur.

Bloodrayne: The Third Reich

(Uwe Boll, 2010) Voor de filmmasochistisch aangelegden onder u, of zij die de televisie vanavond gebruiken als bewegend behang, en af en toe smakelijk willen lachen: de beruchte Duitse filmer Uwe Boll biedt het slechtste van het slechtste. Een Amerikaanse reviewer omschreef dit derde deel uit een reeks computerspelverfilmingen als volgt: 'Every problem - from a clunky script and uneven editing to bad acting and two-dimensional characters - are problems here.' Laat die waarschuwing éénmaal een aanbeveling zijn.

RTL 7, 22.30-0.00 uur.

Jersey Girl

(Kevin Smith, 2004) Mierzoete film van de maker van de culthit Clerks (1994) over een vader die in zijn eentje zijn dochtertje moet opvoeden. Leuk voor fans van het toenmalige paar Ben Affleck (de vader) en Jennifer Lopez (de moeder, die heel snel doodgaat). Maar helaas: toen de productie in de bioscopen kwam, was het gedaan met hun relatie. Gelukkig voor Affleck: met hem gaat het tegenwoordig (Argo, Oscar) een stuk beter.

BBC 1, 0.35-2.15 uur.

The Birds

(Alfred Hitchcock, 1963) Bepaald geen gezellig slaapmutsje, deze vogelthriller van spanningsmeester Hitchcock, de zoveelste aflevering uit het bloemrijke oeuvre van de Brit dat deze week door Arte wordt uitgezonden. Tippi Hedren is fenomenaal als de Californische schone op wie vogels van diverse pluimage het steeds genadelozer hebben voorzien. Hitchcock maakt van meeuwen monsters, daarbij geholpen door de inventieve cameraman Robert Burks. Een tikkeltje verouderd, maar griezelig blijft het.

Arte

, 1.05-3.00 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden