Droge Amazone laat haar vissen sterven

De wateren van de Lago do Rei, het ‘meer van de koning’, zijn bezaaid met honderd ton aan dode vissen, gestorven door een gebrek aan zuurstof en water....

De autoriteiten van de Braziliaanse deelstaat Amazonas treuren om deze ecologische tragedie, nog geen twee weken nadat ruim veertig ton aan dode vissen werden gevonden nabij het dorpje Manaquiri. Grote delen van de 6480 kilometer lange Amazone en haar zijrivieren, die voor tienduizenden gezinnen de belangrijkste verbinding met de buitenwereld vormen, zijn drooggevallen.

Vorige week werd Amazonas door president Lula uitgeroepen tot rampgebied. In zestig getroffen dorpen en steden in dit tropisch regenwoud van 1,5 miljoen km² is de noodtoestand afgekondigd. Schepen kunnen veel van de 167 duizend bewoners niet meer over het water bevoorraden.

Een zak maniokmeel van 45 kilo is in een maand tijd vier keer zo duur geworden, klaagt burgemeester Jair Souto van Manaquiri. Ook de prijzen van andere levensmiddelen zijn gestegen doordat het transport over rivieren als de Solimoes, Madeira, Purus en Jurua moeilijker is geworden.

De regering trekt 11 miljoen euro uit voor hulp. Het leger brengt met helikopters voedsel, medicijnen en waterzuiveringstabletten naar het gebied om verspreiding van ziektes als hepatitis en cholera te voorkomen. Doordat waterbronnen zijn opgedroogd, zijn tienduizenden bewoners aangewezen op het water van de Amazone. Dat is echter ernstig verontreinigd door de dode vissen die erin drijven.

Volgens de Braziliaanse expert Carlos Nobrede van het Nationaal Instituut voor de Wetenschap van de Ruimte wordt de extreme droogte (de ergste sinds 1963) veroorzaakt door de hoge temperaturen van het water in de Atlantische Oceaan. Hierdoor zijn vermoedelijk ook de orkanen Wilma en Katrina ontstaan. Bovendien worden door de hoge temperaturen van het oceaanwater nabij Afrika de luchtstromen mogelijk veranderd en heeft het Braziliaanse tropisch regenwoud met droge winden te maken.

De milieuorganisatie Greenpeace stelt naast opwarming van de aarde ook de ongebreidelde houtkap verantwoordelijk. Daarnaast verhinderen volgens Greenpeace opzettelijk aangestoken bosbranden de vorming van regenwolken.

Ook de autoriteiten van de deelstaat Amazonas zijn bang voor het gevaar van bosbranden. Zij hebben de bevolking gevraagd geen afval te verbranden of struikgewas in brand te steken om hun akkers vrij te maken.

Volgens experts gaat aan een periode van extreme droogte vaak een van overstromingen vooraf. Deze periode zou in 2006 kunnen beginnen. Volgens Nobrede is de regen in sommige delen van het regenwoud al teruggekeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden