Droevige dagen voor sociaal-democraten

Horen we eindelijk weer ‘s wat van Wouter Bos, slaat ie de plank toch zo verschrikkelijk mis (het Vervolg, 1 maart)!...

Dat is een onzinnige vergelijking in het integratiedebat. Polarisatie kan nuttig zijn bij echte maatschappelijke belangenconflicten. Bij etnische of tribale tegenstellingen zoals in het ‘integratiedebat’ aan de orde zijn, is de relevante vergelijking niet hoe we in Nederland ‘arbeider’, vrouw’ en ‘homo’ geïntegreerd hebben, maar hoe men hier in het verleden met volksgroepen als katholieken, Joden, Afrikanen of Chinezen is omgegaan. Niet altijd even fraai.

Heden worstelen vooral Nederlanders van Turkse, Marokkaanse, Iraakse, of in het algemeen islamitische achtergrond, om als gelijkwaardige medeburgers in Nederland geaccepteerd te worden. Hoe dom, gevaarlijk en onverantwoordelijk oproepen tot polarisatie bij tribale conflicten kunnen zijn, hebben we onlangs nog kunnen zien in Kenia en zien we nu rond dat vermaledijde filmpje van Wilders.

Droeve dagen voor sociaal-democraten in Nederland; de leider van de PvdA kan niet uitleggen wat ‘internationale solidariteit’ betekent.

Marten den Uyl, Amsterdam

Heilige huisjes
Wouter Bos zegt: ‘Ongelooflijk. Mijn stelling is: ophouden met dat gezeur over de toon van het debat! Geen emancipatie zonder polarisatie.’

Heilige huisjes
Zeg dan meteen dat Wilders met zijn confronterende aanpak van meet af aan op de juiste weg zat. Dat heilige huisjes niet om gaan door vriendelijk aankloppen.

Heilige huisjes
Wat nu al te merken is in debatten met moslims na zes jaar Fortuyn en Wilders: veel weerbaarder geworden in de discussie.

Heilige huisjes
Pierre de Vree, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden