'Drinken zit de VPRO-mensen in het bloed'

Waar de intelligentsia de intelligentie viert. Deze week: Haro Kraak tussen de VPRO-coryfeeën.

Haro Kraak
Sunny Bergman (rechts). Beeld Cigdem Yuksel
Sunny Bergman (rechts).Beeld Cigdem Yuksel

Voor de ingang van de Tolhuistuin, net over het IJ in Amsterdam-Noord, staan drie grote woorden op elkaar gestapeld in het geel, blauw en roze: 'Want, maar, dus'. De goede verstaander herkent de hink-stap-sprong-slagzin van de VPRO, de omroep die vanavond het nieuwe jaar inluidt met vrienden en medewerkers.

Want, maar, dus - dat staat voor de dwarse doordenk-mentaliteit van de VPRO. 'Grensverleggers sinds 1926', zegt algemeen directeur Lennart van der Meulen borstkloppend in zijn openingspraatje, dat ook gericht is aan Human en BOS (Boeddhistische Omroep Stichting).

Het VPRO-scala loopt volgens Van der Meulen uiteen 'van een column over quinoakutten tot een marathoninterview met Jan Brokken'. Niet geheel toevallig gaan even later cocktailglazen quinoa rond als hapje. Hoewel er geen enkele Surinamer aanwezig is, vinden ook de Surinaamse bara's gretig aftrek. Niet gek want de donutvormige deegsnack is 'helemaal vegetarisch' volgens het meisje van de bediening.

Wat?

VPRO Nieuwjaarsreceptie

Waar?

Tolhuistuin,

Amsterdam-Noord

Wanneer?

Maandag 5 januari 17.00 - 00.00 uur

Groot scherm

Op een groot scherm flitsen de namen van nieuwe VPRO-programma's voorbij, zoals de science-fictioncomedy Missie Aarde, het reisprogramma Onze man in Teheran en de politieke dramaserie De Fractie, bedacht door Femke Halsema en geschreven door Volkskrant-verslaggever Toine Heijmans. Met dat laatste programma wil de VPRO 'het verkalkte Haagse bestel openbreken', zegt Van der Meulen.

Hij kondigt meteen de volgende spreker aan: Marise Collee, leider van de fictieve Vrijzinnige Partij Nederland (VPN), waar De Fractie om draait. 'Laten we niet alleen geschiedenis schrijven, maar bovenal: de toekomst!', sluit actrice Sandra Mattie haar speech af. Barry Smit, die de toespraak schreef en meewerkte aan de serie, zegt dat De Fractie op de schaal van House of Cards tot The West Wing het meest op Borgen lijkt.

Borreltijd

Daarna blaast de tienkoppige Gallowstreet Brass Band de avond open en wenst 3FM-dj Roosmarijn Reijmer iedereen veel plezier. Borreltijd dus. Freek de Jonge babbelt met producent Gijs van de Westelaken en Zomergasten-presentator Wilfried de Jong loopt ook rond in de Tolhuistuin. Documentairemaakster Sunny Bergman heeft op deze omroepborrel geen camera bij zich en interviewer Coen Verbraak vertelt dat hij voor zijn Kijken in de ziel-serie zich de komende jaren respectievelijk op rechters, schrijvers en terminaal zieken gaat richten.

Nicolaas Veul, die door de Volkskrant samen met Tim den Besten werd uitgeroepen tot tv-talenten van het jaar, zegt dat het feest pas laat op gang komt. 'Drinken zit de VPRO-mensen in het bloed. Aan het einde gaan alle vrouwen dansen alsof ze in een club in de jaren zestig zijn. Echte dancing queens zijn het.' Dan loopt een blonde producente langs die hem in zijn schouder knijpt en roept: 'Ons talent!' Veul: 'Zij dus.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden