Drinken en krakende bijvoeding

Als de zomer nadert, spoedt een beetje gezin zich naar buiten. Stedelingen gaan massaal naar dezelfde vierkante kilometer strand of verspreiden zich in het bos....

Tegelijk is het voer zelden lekker. Klef en vet zijn de beste trefwoorden. Het loont om zelf iets mee te nemen. Zeker wat gezonde spullen die tussen de tanden kraken en niet meteen naar binnen glijden om dan als een steen op een warme maag te blijven liggen.

Wij bezoeken regelmatig een afgelegen strand. Ideaal, want lekker rustig. Alleen moet je alles wat je meeneemt over drie heuvels meeslepen. Dat maakt inventief. Onze dochters nemen bevroren water mee.

Vul een plastic frisdrankflesje - zo'n fles die alle moderne mensen tegenwoordig mee naar kantoor nemen om te tonen hoe gezond zij leven - met water en sluit de fles. Laat nog wat ruimte over, want bevroren water zet uit. Leg het flesje minimaal een dag van tevoren in de vriezer, zodat het vocht een grote ijsklont wordt.

Neem dat mee. Het smelt langzaam dus je hebt zeker een halve dag koud water bij je. Het is onmogelijk om alles in een keer op te drinken, dus de verpakking noopt tot matigheid. Water is natuurlijk het gezondst en dorstlessendst, maar limonade, appelsap en sinaasappelsap lenen zich ook prima voor invriezen.

Komkommer is ideaal picknickvoer, net zoals radijs, kleine tomaatjes, wortel en paprika. Zeker als tegenwicht voor de patat en hamburger die de snackerette levert. De groenten blijven het lekkerst als je er niets mee doet. Schil ze, verdeel ze in hapklare brokken en pak ze in aparte bakjes in. Zout en of peper kan er ter plaatse op. (Weet je eindelijk waarvoor je al die kleinverpakkingen in vliegtuig en kantine spaart.)

Een vullende salade maak je door een portie gekookte pasta (bijvoorbeeld schelpjes) te mengen met tonijn uit blik, olijfolie, kappertjes en zout en peper. Smaakt altijd goed en bederft niet snel.

Voor een goedkoop drankje is ijsthee zeer geschikt. Zet minimaal twee uur van tevoren een liter zeer sterke thee met twee eetlepels suiker. (Zoetekauwen kunnen meer toevoegen.) Laat de muntbladeren meetrekken. Laat de thee afkoelen en haal de muntbladeren eruit. Voeg het sinaasappelsap, citroensap toe. Roer goed. Wie de thee op een partijtje serveert, vult een karaf met ijsblokjes en giet daar de thee bij en versiert het geheel met schijven citroen en sinaasappel. Wie de thee meeneemt, stopt de ijsblokjes in een fles met ruime opening en giet daar de thee overheen. Die versierschijven kunnen wel achterwege blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden