Drinken alfa's meer dan bèta's?

Drinkt een psychologiestudent in Groningen meer dan een student wiskunde in Amsterdam? Dat is een van de vragen die Het Centrum voor Verslavingsonderzoek (CVO) in Utrecht wil beantwoorden....

Uit buitenlands onderzoek blijkt dat studenten in de alfawetenschappen meer drinken dan studenten in exacte vakken. Een studie van de universiteit van Rio de Janeiro toont aan dat studenten gezondheidswetenschappen en geneeskunde de kroon spannen. 'We vonden dat zo'n merkwaardige tegenstrijdigheid, dat het ons de moeite waard leek om dat ook in Nederland te bestuderen', zegt W. van Dalen van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie.

Het NIGZ begon vorig jaar een campagne om studenten te informeren over de risico's van overmatig alcoholgebruik. Dat gebeurde mede op verzoek van de ouders van Reinout Pfeiffer, de student die in 1997 overleed na het drinken van een liter jenever. Tijdens de campagne werd duidelijk dat cijfers over de mate en de aard van het drankgebruik onder Nederlandse studenten ontbreken.

Ook het 'schenkbeleid' van studentenverenigingen wordt bekeken. Van Dalen: 'Bij sommige verenigingen kunnen studenten sterke drank alleen per liter krijgen.'

Het CVO onderzoekt eveneens in hoeverre de alcoholbranche drankgebruik onder studenten stimuleert. 'Studenten blijken de belangrijkste doelgroep van bierbrouwers', aldus K. van Gorp van het NIGZ. 'Studentenverenigingen krijgen kortingen en gratis vaten. Sommige bedrijven hebben een bierlijn waar de verenigingen snel veel drank kunnen bestellen.'

De eerste resultaten van het studentenonderzoek, dat wordt gesubsidieerd door het ministerie van VWS, worden in augustus gepresenteerd. Het NIGZ wil de resultaten gebruiken voor een 'gerichter preventiebeleid'.

De alcoholvoorlichtingscampagne voor jongeren die vandaag van start gaat, is volgens Van Dalen minder besteed aan studenten. ' Beelden van kotsende jongeren. Ze hebben meer aan objectieve informatie over de gevolgen van drankmisbruik.' Daarom krijgen alle 60 duizend eerstejaars tijdens de introductieweken een 'alcoholstudiegids' uitgereikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.