nieuwscorona

Dringende oproep: een ommetje mag, maar blijf ook zondag zo veel mogelijk binnen

Zaterdag ging het op de meeste plaatsen goed. Ook op deze zonnige zondag geldt de dringende oproep: laat strand, bos en park links liggen!

Nederlanders lijken zich goed aan het dringende advies te hebben gehouden om thuis te blijven. Beeld EPA
Nederlanders lijken zich goed aan het dringende advies te hebben gehouden om thuis te blijven.Beeld EPA

In natuurgebieden, stranden, de treinen en op straat was het zaterdag erg rustig. Bij bouwmarkten werd her en der wel drukte gesignaleerd. Op plekken waar het drukker was, hielden mensen meestal voldoende afstand. Volgens Staatsbosbeheer was het op de meeste plekken ‘relatief rustig’.

De organisatie hoopt dat dat zondag zo blijft. Dat geldt ook voor Natuurmonumenten. ‘We hopen zondag hetzelfde beeld te hebben en dat mensen vooral in hun eigen omgeving een rondje gaan lopen als ze toch naar buiten willen.’

Politie te paard patrouilleert op de boulevard van Zandvoort. Beeld ANP
Politie te paard patrouilleert op de boulevard van Zandvoort.Beeld ANP

Een andere belangrijke reden om de natuur te mijden is het grote aantal teken. Door het warme lenteweer dat ook voor de komende dagen is voorspeld, wordt in grote delen van Nederland een zeer hoge activiteit van teken voorzien. Die kunnen de ziekte van Lyme overdragen

Iets te druk

Justitieminister Ferd Grapperhaus toonde zich zaterdag redelijk positief over de manier waarop velen zich aan de coronamaatregelen hielden. Hij liep in Amsterdam mee met de politie. Tijdens een rondje fietsen met agenten in het Vondelpark vond hij het daar wel iets te druk. Op een gegeven moment werden de parkbezoekers gereguleerd, dat zal ook op zondag gebeuren.

Het Vondelpark in Amsterdam. Beeld ANP
Het Vondelpark in Amsterdam.Beeld ANP

Niet overal ging het goed in de hoofdstad. ‘Op sommige plekken gaan mensen toch aan de afgesloten fitnesstoestellen zitten, terwijl die duidelijk zijn afgezet met lint’, aldus de politie. Ook werd een Amsterdamse markt afgesloten. Tot zondag geldt een vaarverbod voor de grachten.

Treinen leeg

In de treinen lijken reizigers zich zaterdag goed aan de maatregelen te hebben gehouden, zegt een woordvoerder van de NS. Het kleine aantal mensen dat nog met de trein reist - 7 tot 8 procent van het reguliere aantal reizigers - houdt goed afstand van anderen. Daarin is weinig verschil met afgelopen weekend.

Op Vlieland is het de afgelopen dagen erg rustig geweest. ‘Er komen maar 20 tot 30 mensen van de dagelijkse boot af’, dus op die manier kunnen passagiers goed afstand houden, zegt een woordvoerder van de gemeente. Op Terschelling (vijfduizend inwoners) is de eerste coronabesmetting vastgesteld. Het gaat om een ‘ouder persoon’, zei waarnemend burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld zaterdag.

Op diverse plekken zijn eerder al maatregelen genomen om publiek te weren. Het populaire Zandvoort sloot de toegangswegen af voor alle verkeer, behalve bestemmingsverkeer. Ook in de kustregio hoger in Noord-Holland, van Castricum tot aan Texel, is het tot dusver rustig gebleven, meldt de veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

De parkeerplaatsen in Zandvoort zijn dit weekend gesloten.  Beeld ANP
De parkeerplaatsen in Zandvoort zijn dit weekend gesloten.Beeld ANP

‘Idioten’

In Arnhem is zaterdagavond een grote groep mensen tegen de regels in bij elkaar gekomen. Dat gebeurde op de Rijnkade, langs de rivier. 25 mensen hebben een proces-verbaal gekregen en een iemand is aangehouden voor belediging, meldt burgemeester Ahmed Marcouch.

‘Eind van de avond vond een groep idioten het nodig om op de Rijnkade #Arnhem het samenscholingsverbod te schenden’, schrijft Marcouch op Twitter. Hij prijst daarbij het optreden van de politie en handhavers.

Volgens de burgemeester ging het juist de hele dag goed en volgden veel mensen, ondanks het mooie weer, het dringende advies op om thuis te blijven. Marcouch is ook voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. Eerder op de dag liet hij weten dat er geen problemen waren in de regio.

Twiske gesloten

In de Noord-Hollandse gemeente Oostzaan toonde burgemeester Rob Meerhof zich ontstemd dat veel mensen zaterdag het recreatiegebied het Twiske hebben bezocht. Sinds zaterdagnacht tot in elk geval maandag om 20 uur blijven daarom de parkeerplaatsen gesloten en de slagbomen naar beneden.

Het strand was zaterdag bijna leeg. Beeld ANP
Het strand was zaterdag bijna leeg.Beeld ANP

Meerhof deed eerder op de zaterdag al een oproep aan iedereen om weg te blijven of weg te gaan uit het gebied. ‘Te veel mensen blijken zich niet aan de regels te houden. Zij nemen de afstand van 1,5 meter niet in acht. Op dit moment wordt er gehandhaafd in het recreatiegebied en worden ook daadwerkelijk mensen beboet. Omdat het om te veel mensen gaat die de regels overtreden, moet ik nu tot de conclusie komen dat zij zowel een gevaar vormen voor zichzelf als voor anderen als het gaat om het mogelijk verspreiden van het coronavirus.’

Mensen die met zijn drieën of meer op straat zijn en geen 1,5 meter afstand van elkaar houden, zijn strafbaar. Zij kunnen een boete krijgen van 390 euro. Voor mensen onder de 18 jaar is dat 95 euro.

Woonboulevard

Bezoekers van de woonboulevard in Heerlen hebben zich zaterdag binnen de winkels goed aan de regels gehouden en hielden voldoende ruimte tussen elkaar. Alleen wanneer ze naar buiten gingen terug naar hun auto, verloren ze die regels wel eens uit het oog, aldus manager Ger Hazelhof van Woonboulevard Heerlen zaterdagmiddag. Daartoe had de woonboulevard een drone ingezet die mensen opriep de vereiste afstand van anderhalve meter te houden.

Hazelhof toonde zich zaterdagmiddag tevreden over de manier waarop bezoekers zich gedroegen. ‘Er waren heel wat handhavers op de been, maar die hoefden niet in te grijpen’, zei Hazelhof.

De parkeerplaatsen waren voor slechts ruim dertig procent bezet. Volgens de manager waren er ‘ruim de helft minder’ bezoekers dan normaal. Ze gingen vooral naar bouwmarkten en tuincentra. Meubelzaken werden alleen gericht bezocht door mensen die duidelijk iets op het oog hadden, aldus Hazelhof.

LEES OOK:

Niemand wil meer naar de camping: ‘Wat moet je daar als je niet naar het toilet kunt?’

Blijf thuis, dat is het advies van het kabinet aan alle Nederlanders en buitenlanders. Maar in grote delen van het land mogen campings gewoon open zijn, mits ze gemeenschappelijke voorzieningen zoals toiletgebouwen sluiten. Veel campingeigenaren zijn daar ongelukkig mee. ‘Dit is niet werkbaar.’

De afstandelijke mens doet het verrassend goed

Het zal erom spannen, zondag. Halen we de schouders op en zoeken we massaal het mooie weer op? Experts verwachten dat het meevalt. ‘Je ziet nu iets van de menselijke aard dat normaal gesproken verborgen blijft.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden