Dringen om een plekje in de bieb

Utrechtse studenten die willen leren in de universiteitsbibliotheek, moeten vroeg op. Vooral in het centrum zijn de studieplekken snel bezet. De Universiteitsraad wil hbo-studenten weren.

UTRECHT - Studente Sophie heeft een begeerlijke studieplek weten te bemachtigen in de Universiteitsbibliotheek in hartje Utrecht. Verscholen tussen rijen stoffig ogende boeken zit ze er geconcentreerd aan haar scriptie te werken, goed afgeschermd van prikkels uit de buitenwereld.


Daar is deze 20-jarige derdejaars geschiedenis dan ook vroeg voor opgestaan. Voor de opening om 8 uur 's ochtends vormen zich, tijdens de tentamenperioden, lange rijen voor de ingang van het in de historische binnenstad gelegen universiteitsgebouw. Wie na achten aansluit, vist vaak achter het net. Dan zijn bijna alle 700 studieplekken bezet. Tot in de kantine zitten er studenten achter hun boeken of hun laptop. Een zondag eerder deze maand was het zo vol, dat de bibliotheek voor het eerst een paar uur niemand meer toeliet.


Voor de Universiteitsraad is nu de maat vol. Geef, als het druk is, studenten van de Universiteit Utrecht voorrang boven de hbo-studenten, scholieren en anderen die plekken bezet houden, stellen zij voor. Ook pleit deze medezeggenschapsraad van studenten en universiteitsmedewerkers voor een beter meldingsprogramma, waarop de lege studieplekken zichtbaar zijn.


De U-raad beseft dat het een gevoelige kwestie is, voorrang geven aan bepaalde groepen in een openbaar gebouw. 'De situatie is nijpend. De krapte aan studieplekken wordt steeds groter', zegt U-Raadlid Lau Bosse. Dat komt, denkt hij, omdat meer studenten harder studeren dan vroeger, door de toegenomen studiedruk. Als er tentamens zijn, zijn ook de meeste studieplekken in bibliotheek in de universiteitswijk de Uithof bezet. Bosse: 'Tijdens de eindexamenperiode zien we ook scholieren uit Zeist in de Uithof zitten. Als het druk is, kan dat misschien dan even niet.'


Opvallend veel universitaire studenten die dinsdag in de Utrechtse Universiteitsbibliotheek zitten, vinden het geen slecht idee als zij bij drukte voorrang hebben op anderen. 'Ik heb niets tegen hbo'ers, maar ik betaal voor deze studieplekken', zegt Quirine, tweedejaarsstudente communicatie.


Sanne-Sophie Grift, een 20-jarige studente taal- en cultuurstudies, is een van de weinigen die het een schande zouden vinden als hbo'ers zouden worden geweerd; die hebben volgens haar ook recht op goede studieplekken. Grift studeerde ook al in deze bibliotheek toen ze de hbo-opleiding journalistiek volgde; vandaar wellicht haar nuance.


Deurbeleid

Maar voorlopig wordt er niemand buitengesloten. Het College van Bestuur van de Universiteit ziet vooralsnog niets in een selectief deurbeleid voor de universiteitsbibliotheek. De openingstijden zijn tijdens de tentamenperiodesal verruimd tot 1 uur 's nachts. 'De populariteit van de binnenstadslocatie is mede gestegen door de prachtige renovatie, studenten zitten er heerlijk', zegt een universiteitswoordvoerster. Volgens haar is er met 6.000 studieplekken voor 30 duizend studenten een groter aanbod dan in andere studentensteden. Er komen bovendien steeds meer nieuwe studieplekken bij, voorzien van wifi en printgelegenheid. De universiteit wil dan ook liever de druk op de populaire locaties aanpakken door middel van de uitbreiding van de app 'studyspot' waarop is te zien waar nog wel studieplekken vrij zijn.


Veel studenten zitten, geven ze zelf toe, liever in het centrum, waar ze vaak ook wonen, dan op een doodse studieplek op een faculteit in de Uithof. En tussen het blokken door wordt er natuurlijk ook wel geflirt.


'Het is ook een beetje zien en gezien worden', zegt Vivian, vierdejaarsstudente communicatie. 'Je gaat hier niet in je trainingspak zitten.' Bovendien kan ze zich minder goed concentreren in haar studentenhuis, waar de huisgenoten voortdurend bij elkaar binnen lopen. Hier mag je in de studieruimten niet met elkaar mag praten.


Als hbo-student Jelle Verwijnen zijn buurvrouw aan zijn tafel hoort zeggen dat wat haar betreft hbo-studenten minder recht hebben op een plek, wil hij toch even reageren. 'Waarom zou ik niet mogen studeren hier', bromt de 28-jarige student productdesign vanachter zijn laptop. 'Thuis kan ik me niet concentreren. Als ik naar de Openbare Bibliotheek ga, word ik soms afgeleid door een zwerver tegenover me. Ik zat hier al te leren toen ik nog eindexamen deed.'


Verwijnen wil liever een ander probleem aankaarten. 'Soms bezetten mensen alleen met hun spullen een plek. Dan gaan ze uren koffiedrinken, of soms zelfs naar college. Daar moet wat aan worden gedaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden