Driftig haantje en wijsneuzige pin-up in kietelend duel

Het is dat ze uiterlijk zo veel van elkaar verschillen, anders zou je bij choreograaf Hans Tuerlings van Raz en theatermaker Michael Laub van Remote Control aan een eeneiïge kunstenaarstweeling denken....

Annette Embrechts

Twee jaar geleden maakten ze samen in opdracht van festival Springdance de intrigerende danstheatervoorstelling Planet Lulu. Nu creëren ze ieder een choreografie voor een dubbelprogramma van het Tilburgse dansgezelschap Raz.

Laub moest zich deze keer van Tuerlings beperken tot muziek en beweging. Geen tekst, geen drama. Dus vertrekken in Fortaleza (inside the bananatree) twee mannen en een vrouw uitdagend dansend vanaf de achterlijn. Linhares Junior wappert met zijn handen langs zijn oren, knikt zijn heup en wipt zijn bekken. Gedreven, op het agressieve af.

Jan Zobel onderdrukt iedere drive. Hij loopt, draait en zwaait zonder een spoortje haast. Gabi Sund creeërt haar eigen eiland. Ze laat zich in een pirouette electrificeren door de zindering van de fragmentarische rock. Maar zwelt de zachte filmmuziek aan, dan waaiert ze elegant naar de hoeken.

Twintig spannende minuten duurt Fortaleza dat oogt als een flitsende clip. Aan het slot een handkus van Zobel - hij sterft - en de wegebbende neukdrift van Junior: zonder woorden signaleert Laub een crisis in de mannelijke seksualiteit.

Tuerlings gaat in het liefdesduet Go with me verhalender te werk. Gavin Louis en Jos Way draaien nuffig om elkaar heen. Hun handen wapperen van geaffecteerde onrust. Way wrijft haar benen alsof ze wil laten zien hoe ze in haar sas is met haar eigen pose.

Louis dribbelt driftig rond en trekt zijn hoofd weg als zij hem in het voorbijgaan schampt met een kus. Op pianoklanken van Bach etaleert hij een kortstondige tapdans. En aan het slot begint het hele verhaal opnieuw: wederom een nichterig haantje in duel met een wijsneuzige pin-up. Een voorstelling die kietelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden