Drietal verdacht van plan aanslag

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft donderdag bepaald dat de drie mannen die op Oudjaarsdag door een antiterreureenheid werden gearresteerd nog tenminste twee weken vast moeten zitten....

Van onze verslaggevers Annieke Kranenberg en John Wanders

De drie mannen, van 31, 32 en 39 jaar, waren volgens justitie van plan een ontploffing teweeg te brengen. Er zijn evenwel geen explosieven of wapens bij de verdachten aangetroffen, aldus een woordvoerder. Bij huiszoekingen zijn wel ‘correspondentie, gegevensdragers en materiaal gevonden, waarover in het kader van het onderzoek nog niets gezegd kan worden’.

Dat de verdachten – twee Marokkaanse Nederlanders en een Soedanees – een terroristisch motief hebben, blijkt volgens het OM uit politieonderzoek. Nadat het OM zondagavond informatie had binnengekregen van de AIVD dat de verdachten mogelijk een ‘gewelddadige actie wilden uitvoeren’, begon de Nationale Recherche met een eigen onderzoek. Op Oudjaarsdag werden de drie door de antiterreureenheid Dienst Speciale Interventies aangehouden.

Donderdag ontstond commotie omdat volgens de De Telegraaf het nieuwjaarsfestijn bij de Rotterdamse Erasmusbrug het doelwit van het drietal zou zijn geweest. Dit is volgens het OM ‘uit de lucht gegrepen’. In veiligheidskringen is grote ergernis ontstaan over het bericht in De Telegraaf, dat volgens bronnen onnodig angst heeft veroorzaakt onder de bevolking.

De verdachten zitten in beperking. Dit betekent dat ze geen contact mogen hebben met de buitenwereld, en hun advocaten geen mededelingen mogen doen aan de pers. Het OM heeft geen aanwijzingen dat de verdachten een relatie hadden met verdachten uit eerdere terrorismezaken, of met internationaal opererende jihadistische netwerken.

Voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) was de arrestatie van de drie geen aanleiding het dreigingsniveau te verhogen of extra maatregelen te nemen, aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden