Drieluiken Bosch naar Den Bosch

AMSTERDAM - In 2016 zullen twee drieluiken van de schilder Jheronimus Bosch te zien zijn in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. De werken, het Heremietendrieluik (uit ca. 1493) en het Drieluik met Sint Ontcommer (ca. 1497), zijn afkomstig uit de collectie van de Gallerie dell'Accademia in Venetië. Het is voor het eerst dat de werken samen elders te zien zijn.

Het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) zal de twee drieluiken, samen met vier andere werken van Bosch in Venetië, restaureren en krijgt ze in ruil daarvoor in bruikleen. Daarover sloten het Noordbrabants Museum, de Soprintendenza van Venetië, die gaat over cultureel erfgoed in de stad, en het BRCP in aanwezigheid van minister Bussemaker van Cultuur een samenwerkingsovereenkomst.

De restauratie zal naar verwachting 300 duizend euro gaan kosten. 'Er is restauratie nodig van zowel de panelen zelf, het houtwerk, als de verf', zegt Charles de Mooij, directeur van het Noordbrabants Museum. De Mooij is content met het binnenhalen van twee drieluiken: 'Jheronimus Bosch is geboren en begraven in Den Bosch, hij is erg verweven met de stad. Bovendien is het een internationaal gerenommeerde artiest.'

De tentoonstelling ter ere van het Bosch-jaar is van december 2015 tot en met maart 2016 te zien in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden