Cijfers bij het nieuws

Driekwart van Nederlanders gevaccineerd, groot deel van besmettingen bij reizigers

De belangrijkste coronacijfers van dinsdag: de Nederlandse besmettingscijfers stijgen licht, maar er wordt ook meer getest. De meeste Nederlanders die een coronaprik willen, hebben die inmiddels gekregen. Alleen bij jongeren stijgt de vaccinatiegraad nog.

Een student laat zich prikken op de campus van de Radboud Universiteit. Beeld ANP / Jeroen Jumelet
Een student laat zich prikken op de campus van de Radboud Universiteit.Beeld ANP / Jeroen Jumelet

Besmettingscijfers stijgen licht, mede door meer testen

Het aantal positieve testen neemt sinds enkele dagen weer toe, maar minder snel dan het aantal geteste personen. Een deel van de toename zal dan ook veroorzaakt zijn doordat meer mensen zich hebben laten testen. De afgelopen week zijn in Nederland 17.315 besmettingen gemeld, 5 procent meer dan de week daarvoor. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM. Het wordt weer wat drukker in de teststraten, het percentage positieve testen daalt deze week dan ook, van 14,6 naar 13,7 procent.

Van 4 op de 5 personen die de afgelopen zes weken positief uit de test kwamen, is de vaccinatiestatus bekend. Van hen was de 66 procent (nog) niet gevaccineerd, 18 procent deels en 16 procent volledig gevaccineerd.

Ruim 21 procent van alle positief geteste personen is recent in het buitenland geweest. Het gaat om 3.693 reizigers. De meesten van hen waren in Turkije, Spanje en Frankrijk. Het is niet zeker dat zij het virus daar hebben opgelopen.

Driekwart van volwassen is volledig gevaccineerd, priktempo stagneert

Van alle volwassen in Nederland heeft nu 84,9 procent minstens een prik gekregen, ruim driekwart is volledig gevaccineerd. De vaccinatiegraad stijgt nauwelijks meer in de meeste leeftijdsgroepen. Alleen bij jongeren neemt het aantal gezette prikken nog snel toe. Dit blijkt uit de wekelijkse vaccinatiecijfers van het RIVM. Bijna de helft van de 12- tot 18-jarigen is in ieder geval een keer gevaccineerd, 23 procent kreeg ook al de tweede prik. In Nederland zijn nu bijna 22,7 miljoen prikken gezet. De afgelopen week waren dit er zo’n 42 duizend per dag, in het begin van de zomer werden er ruim 200 duizend vaccins per dag toegediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden