Nieuws

Driekwart van de Nederlanders wil een prik, al voelt de helft weinig voor AstraZeneca

Driekwart van de Nederlanders is van plan zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Daarmee is de vaccinatiebereidheid sinds vorige maand stabiel gebleven. Opvallend is dat 80 procent bereid is zich te laten vaccineren als ze worden opgeroepen voor een Pfizer-vaccin, waar dit bij AstraZeneca slechts de helft is.

Ook het Janssen-vaccin, hier in het ziekenhuis VUmc, is beduidend minder populair dan Pfizer en Moderna. Beeld ANP
Ook het Janssen-vaccin, hier in het ziekenhuis VUmc, is beduidend minder populair dan Pfizer en Moderna.Beeld ANP

Dat concludeert I&O Research op basis van een representatieve steekproef. Het beeld is vergelijkbaar met dat van de steekproeven die het RIVM uitvoert. Om de coronapandemie snel de kop in te drukken is een hoge vaccinatiebereidheid cruciaal. Welk percentage zich hiervoor precies moet laten inenten is niet geheel duidelijk, veel schattingen liggen rond de 70 procent.

In februari lag het aantal mensen dat zich wilde laten vaccineren hoger, volgens eerdere onderzoeken van I&O Research. Toen gaf meer dan 80 procent aan zich waarschijnlijk te laten vaccineren. Volgens I&O Research is dat verschil te verklaren doordat er nu meer mensen gevaccineerd zijn. Zo beslaan de weigeraars uiteindelijk een groter aandeel. De algemene vaccinatiebereidheid bleef tussen februari en april juist op peil, aldus het onderzoeksbureau.

De vaccinatiebereidheid ligt nog altijd hoger dan in de zomer, blijkt zowel uit het onderzoek van I&O Research als dat van het RIVM. Toen gaf slechts de helft van de bevolking een prik te willen.

Nederlanders voelen het minst voor een prik van AstraZeneca. Slechts de helft wil dit vaccin ‘zeker wel’ of ‘waarschijnlijk wel’. Ook Janssen, dat eveneens in verband is gebracht met een zeer zeldzame afwijking in de bloedstolling, is beduidend minder populair dan Pfizer en Moderna.

2.080 volwassen Nederlanders vulden de vragenlijst van I&O Research in. Het onderzoeksbureau heeft de resultaten vervolgens gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de afgelopen parlementsverkiezingen, zodat ze representatief zijn voor Nederland. Mensen die al waren gevaccineerd werd niet gevraagd naar hun vaccinatiebereidheid.

Van de mensen die zich lieten vaccineren, gaf ongeveer de helft aan geen enkele last van bijwerkingen te hebben ervaren. Ongeveer 40 procent ervoer lichte klachten, de rest gaf aan veel last te hebben gehad. De minste bijwerkingen werden gemeld bij het Pfizer-vaccin, de meeste bij AstraZeneca. Van die laatste prik had ongeveer de helft lichte klachten, eentiende had veel last.

Uit de steekproef komt ook naar voren dat veel Nederlanders ontevreden zijn over de uitvoering van het vaccinatiebeleid. De helft vindt de uitvoering ‘niet zo goed’ of ‘slecht’, waarbij de kritiek zich vooral richt op het vaccinatietempo, onduidelijke communicatie en gebrekkige organisatie. Slechts een op de vijf vindt de vaccinatiecampagne ‘goed’ of ‘uitstekend’ verlopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden