Driekwart prostituees uitgebuit

Zo’n 70 tot 80 procent van de raamprostituees in Nederland is slachtoffer van mensenhandel. Ze worden bedreigd, gedwongen klanten te ontvangen of moeten een flink deel van hun inkomsten afstaan aan een pooier. Dat blijkt uit gesprekken met de landelijk co-coördinator mensenhandel van de politie, zedenrechercheurs en diverse medewerkers van de Nationale Recherche.

Van onze verslaggever Menno van Dongen

Zo’n 70 tot 80 procent van de raamprostituees in Nederland is slachtoffer van mensenhandel. Ze worden bedreigd, gedwongen klanten te ontvangen of moeten een flink deel van hun inkomsten afstaan aan een pooier. Dat blijkt uit gesprekken met de landelijk co-coördinator mensenhandel van de politie, zedenrechercheurs en diverse medewerkers van de Nationale Recherche.

Het percentage slachtoffers is beduidend hoger dan werd gedacht. Dat komt doordat omdat veel schattingen zijn gebaseerd op verklaringen van prostituees. Die ontkennen doorgaans dat ze worden uitgebuit of gedwongen, maar uit getuigenverklaringen, telefoontaps en observaties blijkt volgens de politie het tegendeel.

Bordeelverbod
De opheffing van het bordeelverbod in 2000 en de toegenomen controles bij seksbedrijven hebben volgens de politie geen einde gemaakt aan dwang en uitbuiting, omdat dit heel moeilijk te bewijzen is. Wel is het aantal minderjarige en illegale prostituees teruggedrongen.

De Volkskrant volgde zes weken lang specialisten van de politie die onderzoek doen naar een gewelddadige organisatie van mensenhandelaars. De bende liet de afgelopen jaren minstens negentig prostituees tegen hun wil werken achter ramen in Amsterdam, Utrecht, Alkmaar en Den Haag. De vrouwen werden bewaakt door bodyguards en op gruwelijke manieren mishandeld.

Topje van de ijsberg
‘Deze organisatie van mensenhandelaars is slechts het topje van de ijsberg’, zegt Jan van Til, teamleider van de Unit Noord- en Oost-Nederland van de Nationale Recherche. Zijn medewerkers doen onderzoek naar deze bende, waarvan inmiddels leden zijn aangehouden.

‘Er zijn veel meer van dit soort organisaties’, stelt Henk Werson, landelijk co-coördinator mensenhandel bij de politie. ‘Veel prostituees in Nederland moeten van hun pooier duizenden euro’s per week verdienen en worden mishandeld als dat niet lukt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden