Driek brengt liefde voor poëzie bij

Michaël Zeeman heeft geen ongelijk, maar hij heeft het gewoon niet begrepen, net zomin als Joost Zwagerman. Het ging niet om de verkiezing van de beste dichter, maar om een dichter die het best de gevoelens van een groot gedeelte van het Nederlandse volk zou kunnen vertolken bij speciale gelegenheden....

Arnhem Gerard Herbers

Dat Driek van Wissen niet de beste dichter is, weet iedereen die wel eens iets van hem gelezen heeft. Maar hij slaagt er wél in om een grote groep jonge mensen liefde voor de poëzie bij te brengen. Dat doet hij in zijn werk als leraar, maar ook op het internet.

Een paar jaar lang heeft hij zes dagen in de week een zogenaamde speedsonnet op de actualiteit geschreven. Dat werd gepubliceerd op www.nederlands.nl. Deze site wordt dagelijks bezocht door enige duizenden, vooral jonge mensen, scholieren, studenten, die op zoek zijn naar een gedicht dat ze nodig hebben voor een opdracht van hun leraar Nederlands. Ze plaatsen ook hun zelfgeschreven gedichten die vaak van een tenenkrommende kwaliteit zijn.

Maar het is wél hun eerste actieve kennismaking met de poëzie. Als je de enthousiaste reacties leest in het gastenboek begrijp je wat de invloed van Van Wissen is. Al een jaar of twee schrijft Van Wissen alleen nog zijn speedsonnetten op zaterdag en zondag. De andere dagen worden ingevuld door andere dichters, onder wie ondergetekende (onder pseudoniem).

Bezoekers kunnen de geplaatste speedsonnetten beoordelen met een cijfer van 4 tot 10. Bij de beoordeling merk je dat de meeste lezers niet gestoord worden door enig gevoel voor rijm of ritme. Heb ik eens een perfect speedsonnet afgeleverd dan word ik afgeserveerd met een lage beoordeling, omdat de strekking de lezers niet aanstaat. Al die duizenden bezoekers zullen volgens mij de rest van hun leven poëzie blijven lezen. Dat is mede de verdienste van Driek van Wissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden