Driehonderd prominenten tekenen manifest tegen antisemitisme in Frankrijk

In Frankrijk, ‘het land van Emile Zola en Clemenceau’, is een ‘etnische zuivering zonder groot rumoer’ gaande. Dat schrijven driehonderd prominente Fransen in een manifest dat zondag in de krant Le Parisien verscheen.

Peter Giesen
Mensen lopen op 28 maart in Parijs mee in een mars ter nagedachtenis aan Mireille Knoll, een 85-jarige vrouw die volgens justitie vermoedelijk werd vermoord vanuit antisemitische motieven. Beeld Reuters
Mensen lopen op 28 maart in Parijs mee in een mars ter nagedachtenis aan Mireille Knoll, een 85-jarige vrouw die volgens justitie vermoedelijk werd vermoord vanuit antisemitische motieven.Beeld Reuters

Sinds 2006 zijn elf Joden vermoord door radicale moslims. In tien jaar tijd is 10 procent van de Joodse bevolking van de regio rond Parijs verhuisd, naar Israël of elders. Vooral uit de armere voorsteden van Parijs trekken veel Joden weg. Frankrijk is het ‘theater van een moorddadig antisemitisme’ dat veel te weinig aandacht krijgt.

Tot de ondertekenaars van het manifest behoren filosofen (Elisabeth Badinter, Alain Finkielkraut, Luc Ferry), politici (ex-president Sarkozy, ex-premier Valls, ex-burgemeester van Parijs Delanoë) en artiesten (Carla Bruni, Charles Aznavour, Gérard Depardieu, Françoise Hardy).

Stilte doorbreken

In Frankrijk loopt een Jood 25 keer zoveel kans aangevallen of beledigd te worden als een moslim. Toch is er vaak meer aandacht voor ‘islamofobie’ dan voor antisemitisme, zeggen de ondertekenaars. ‘Waarom deze stilte? Omdat de islamitische radicalisering – en het antisemitisme dat zij voortbrengt – door een deel van de Franse elites exclusief wordt beschouwd als de uitdrukking van een sociale revolte’, aldus het manifest. Een foutieve interpretatie, want hetzelfde radicalisme duikt ook op in heel andere landen zoals Denemarken, Afghanistan, Mali of Duitsland.

Daarnaast is er een radicaal, antizionistisch links dat ‘de beulen van Joden omvormt tot slachtoffers van de maatschappij’. Ook ‘minderwaardige electorale rekensommetjes’ spelen een rol, denken de opstellers: er zijn tien keer zoveel moslim- als Joodse kiezers.

Bende van barbaren

In Frankrijk bestaan al langer grote zorgen over het antisemitisme in islamitische kring. In 2006 werd de 23-jarige Joodse man Ilan Halimi in de Parijse banlieue ontvoerd en vermoord door een groep die zich ‘de bende van de barbaren’ noemde. De bendeleden, met een islamitische achtergrond, geloofden dat zij losgeld konden vragen omdat zij dachten dat Joden per definitie rijk zijn. In 2012 schoot Mohammed Merah drie kinderen en een leraar dood van een Joodse school in Toulouse. In 2015 vermoordde Amedy Coulibaly vier mensen in een Joodse supermarkt in Parijs. In 2017 werd de 65-jarige Sarah Halimi in Parijs gemarteld en vermoord door een buurman die koranverzen reciteerde en meermaals Allahu Akbar riep. Onlangs werd de 85-jarige Mireille Knoll in Parijs vermoord. Hoofdverdachte is een buurman die waarschijnlijk dacht dat Knoll geld had omdat zij Joods was.

Aan de witte mars voor Mireille Knoll deden ook imams mee. ‘Dat de meesten van hen onder politiebescherming staan, zegt genoeg over de terreur die islamisten over de Franse moslims uitoefenen’, aldus het manifest. De opstellers vinden dan ook dat de islam veel meer moet doen om de godsdienst te zuiveren van antisemitisme.

‘Wij willen dat de Koranverzen die oproepen tot het vermoorden of bestraffen van Joden, christenen en ongelovigen ongeldig worden verklaard door theologische autoriteiten, zoals de incoherenties van de Bijbel en het katholieke antisemitisme werden afgeschaft door het Tweede Vaticaans Concilie’, aldus het manifest.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden