Drieduizend liedjes in negen weken

Angelique Stein van Radio 1 wordt ontslagen. Na de zomer. Nu bepaalt ze nog de muziek van de Sportzomer.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN SCHOORL

AMSTERDAM - Dat is wat Radio 1-samensteller Angelique Stein op een vrijdagmiddag aan het samenstellen is: maandag 16 juli, tussen vier en vijf, voor de Radio 1 Sportzomer. En dat is niet een willekeurig uur op Radio 1, dat is het uur dat de Tour de France-etappe naar een kookpunt gaat.

Ze zit thuis in haar muziekkamer, omsingeld door duizenden cd's, achter de computer. De maandag heeft ze, drie dagen voorafgaand, al goed op de rit, en nu dus een uur waar wat meer pit in moet, het is de vijftiende etappe van Samatan naar Pau, 160 km. Meegaan moet je, in het tempo van de sport.

Elk uur, vanaf tien uur, heeft Radio 1 hetzelfde ritme: het begin is een hit uit de jaren zeventig of tachtig. Dan een echte Sportzomer-hit. Gevolgd door een nummer niet ouder dan tien jaar, een nummer uit de jaren zestig, en als afsluiter een 'World-nummer', hetgeen meestal neerkomt op een ietwat onbekend Frans nummer, een chanson voor op de groei.

Fadomuziek is leuk voor Het Oog op Morgen, maar tijdens Sportzomer, dat kan dus helemaal niet.

Stein stelt samen met Len Doens de muziek van Sportzomer samen, een Radio 1-programma dat op 8 juni met het Europees Kampioenschap voetbal begon, via Wimbledon, de tour natuurlijk, overloopt in de Olympische Spelen. Dat is negen weken lang elf uur vullen, en komt uit op pak 'm beet drieduizend liedjes.

Je kunt met gemak zeggen dat het werk van Doens en Stein essentieel is voor Radio 1. Zij geven de sport en de zomer een soundtrack vol uptempo swing, een regelmatige beat, vederlicht melodrama en muzikale euforie.

Radio 1 Sportzomer, voorheen Radio Tour de France, is van oudsher vergroeid met de muziek: overal zijn spots, jingles, en vooral vrolijke Franse plaatjes die aan dit programma kleven. De man in huis moet ervan houden, en het moet hem verder meeslepen in de tourspanning, voor de vrouw op de camping moeten het gezellige muziekjes zijn. We hebben het hier over 4,6 miljoen luisteraars.

Stein is samen met Doens de opvolger van Herman van de Velde, die jarenlang de samensteller was van Radio Tour de France. Stein is sinds 1985 verbonden aan de radio, eerst als dj - ze maakte naam met Adres Onbekend - en als samensteller van Radio 2-programma De Sandwich op zondagochtend, dat opviel door zijn gevarieerde muziekkeuze, waar blues, aan Frans, aan jazz, Malinees, aan beat, aan crooners en electrofolk werd geplakt.

Dus wat kan ze doen aan de kop van het uur? In de Powergold-muziekbibliotheek, waarin zij meer dan 80.000 Radio 1-liedjes heeft geladen, is een speciaal systeem bedacht dat voor elke categorie een suggestie doet.

Wat verschijnt als eerste: Hall & Oates, Amerikaanse seventies. Mwaah, kan. Hé, the Pointer Sisters. The Pointers Sisters, I am so excited - die is veel te leuk om 'm niet te doen. Want excited zijn de luisteraars inmiddels ook, gezien het verloop van de etappe. Afgevinkt!

De Sportzomer-hit - een nummer dat zij uit het enorme aanbod heeft verkozen om een eigen hit van Sportzomer te worden. Veel komt dit jaar van Sporthuis Hubert, de prachtige cd met wielermuziek, met daarin een glansrol van JW Roy. Ook een hit: de IJslandse indiefolk van Of Monsters and Men. Nu wordt het de aanstekelijke Simone van nederbeaters The Kik. Next!

De jaren nul, Jack Johnson is lekker, zegt ze, maar niet nu - niet nu in de tour. Lenny Kravitz, iets van zijn iets nieuwere platen. Kan. Kan, is wel lekker, maar is er een ontsnapping in de tour en dan krijg je een nieuwe Kravitz. Daar zit niemand op te wachten. Liever een ouwe Kravitz. Moet ze onthouden, een ouwe Kravitz.

Een plaat uit de jaren zestig. Pat Boone, Speedy Gonzalez - bah, flauw. Suzanne, van Cohen - pffff. Motown! Oude soul. Natuurlijk. The Four Tops. Maar welke... Bernadette... Deze is lekker. Walk Away René.

Voor het 'World-nummer' gaat ze de computerbak in van lekkere zomerse platen. Gérard Lenorman zoeft voorbij, zomerhits van Julien Clerc, maar ze ziet Cotton Eye Joe van Rednex, een electrocountrykraker, en ze weet wat ze moet doen - dat is het nummer dat bij 2000 hoort. Weg die Kravitz!

Het World-nummer wordt Haus am See van Peter Fox, ook cool, een Duitse singer-songwriter, bij een vlakke rit in Zuidwest-Frankrijk.

Een vrouw, tempo, lekker gezellig, meezingbaar, bekend - een echt Sportzomeruur, Angelique Stein is helemaal niet ontevreden.

Klaar! Volgende uur!

Stein wordt ontslagen

De muzieksamenstellers van de Sportzomer en alle andere programma's op Radio 1, Angelique Stein (47,NPO) en Len Doens (43, NOS), worden allebei ontslagen als gevolg van de bezuinigingen bij de publieke omroep. Volgens de Nederlandse Publieke Omroep verliezen van de 375 mensen in totaal honderd mensen hun baan. Waarschijnlijk nemen de samenstellers van Radio 2 het werk van Stein en Doens over.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden