Drie vrouwelijke kamerleden D66 niet verkiesbaar

Drie vrouwelijke D66-kamerleden, G. Roethof, M. de Koning en U. Lambrechts, komen niet op een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst van de democraten voor de kamerverkiezingen van volgend jaar....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Lambrechts is woordvoerder onderwijs, De Koning doet de media en Roethof het buitenland. In 1994 stonden zij respectievelijk op een 10de, 19de en 24ste plaats.

Roethof toonde zich woensdag na het bekend worden van de voorlopige lijst teleurgesteld. 'Ik ben verbaasd. Ik dacht echt dat ik op een verkiesbare plaats zou belanden. Dit stelt me teleur.' Roethof vernam de onheilstijding toen woensdag via de fax bij de fractie de lijst binnenrolde. 'Ik heb er geen verklaring voor.'

Half oktober voerde zij nog een sollicitatiegesprek met de commissie-Engwirda, die over de samenstelling van de lijst gaat. Bij D66 beslissen de leden uiteindelijk. Zij stemmen schriftelijk. De invloed van de partijtop is beperkt. Op het voorjaarscongres wordt de lijst definitief vastgesteld. Borst wordt dan formeel gekozen tot lijsttrekker.

De D66-lijst bestaat voorlopig uit vier categorieën. In de eerste zitten Borst, Van Mierlo en het fractiebestuur, bestaande uit voorzitter G. J. Wolffensperger, vice-voorzitter R. van Boxtel en secretaris Th. de Graaf.

In groep twee zijn ondergebracht staatssecretaris Tommel, en de kamerleden Bakker, Dittrich, Giskes, Schimmel, Van Vliet en Ybema. Daarnaast komt de commissie hier met drie nieuwe kandidaten: de 26-jarige D. Hesseling, voormalig voorzitter van de Jonge Democraten, de eveneens 26-jarige bestuurskundige A. Telleman en B. Fraenk, raadslid van het stadsdeel Osdorp in Amsterdam.

D66 staat in de peilingen op verlies. Als de voorlopige lijst door de leden wordt gevolgd, bevinden de kandidaten in groep drie, onder wie een grote groep kamerleden, zich in de gevarenzone: Augusteijn, Scheltema, Van den Bos, Hoekema, Ter Veer en Van Walsem. Nog verder van een verkiesbare plek staan de kamerleden Van 't Riet, Fermina en Jeekel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden